Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Abdullahi Mohamed (MP), kom till Sverige som ensamkommande flykting från Somalia som 16-åring. Bild: Robin Aron

Mohamed (MP) gav liv åt frågan om ensamkommandes villkor

Frågan om boendesituationen för ensamkommande unga fick en extra laddning när Abdullahi Mohamed (MP) gick upp i talarstolen.
– Jag kom själv som ensamkommande och jag var hemlös under ett år. Det var den svåraste tiden i mitt liv, sa fullmäktigeledamoten.

Efter en artikelserie i GP om den svåra situation många ensamkommande unga lever under i Göteborg lyfte Bosse Parbring (MP) frågan om vad staden gör för att förbättra boendesituationen för gruppen.

LÄS MER: Frivilligorganisationer kritiska till hur bidrag fördelas

"Ansvaret för ensamkommande unga har bollats fram och tillbaka – är det statens ansvar eller kommunernas? Samtidigt har många ungdomar hamnat i en stor social utsatthet, som bland annat GP har rapporterat om. Alliansens svar har varit att skicka in fler ordningsvakter till Nordstan. Ordningsvakter kan ha en befogad uppgift, men de löser inte problemen för ungdomarna," skriver Bosse Parbring i sin interpellation.

Frågan har fastnat i systemet

Handlingen lämnades in redan i våras, men först under torsdagen kom den upp på kommunfullmäktiges möte. Lösningen på frågan har på liknande sätt fastnat i det politiska systemet.

LÄS MER: Så ska unga drogmissbrukare få hjälp

De extra pengar som staten skjutit till för den grupp som omfattas av den så kallade gymnasielagen ska efter att Demokraterna och Socialdemokraterna kört över alliansen riktas till social resursnämnd och därifrån vidare till frivilligorganisationer.

– Det var beklagligt att alliansens yrkande inte gick igenom. Det har fördröjt processen, sa Nina Miskovsky, ordförande i social resurs (M).

Mohamed gav frågan ett ansikte

Bosse Parbring (MP) var inte nöjd med hanteringen.

– Jag tycker att staten borde tagit ett större ansvar, men nu när den inte gjort det kan inte vi sitta med armarna i kors. Medan vi bollar den här frågan mellan oss sitter många fast i ett stort lidande, sa han.

Hans partikamrat Abdullahi Mohamed, 24, som GP tidigare berättat om, kom själv som ensamkommande från Somalia. Från talarstolen använde han sina egna erfarenheter för att illustrera hur viktigt det är att stötta den här utsatta gruppen.

Han beskrev det år han var utan bostad i ett år efter att han under sin första tid i landet bott på ett boende tillsammans med andra ensamkommande.

"Det var väldigt svårt"

– Det var den svårast tiden i mitt liv. Jag visste inte vad jag hade för rättigheter och skyldigheter. Jag visste inte vem jag skulle vända mig till. Jag klarade inte av att fokusera på skolan.

I talarstolen berättar han att han trodde att han fått en andra chans i livet när han kom till Sverige som 16-åring. Men det blev tuffare än han hade trott.

– Det var väldigt svårt. Jag skämdes för att fråga mina klasskamrater om jag fick sova hos dem en natt. Om Göteborgs stad inte hade tagit sitt ansvar hade jag inte stått här.

Han vädjade till de andra ledamöterna att se de unga som en investering, inte en kostnad.

– Man säger ofta att ungdomar är framtiden. Vilka ungdomar handlar det om? Alla – eller bara några? Har ni förstått ert ansvar? Det räcker inte att hänvisa till idéburna organisationer. Det räcker inte att stå här och ha en uppvisning i retorik när människor utan kontaktnät är utan bostad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.