Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Moderaterna: Wannholt utesluts

Martin Wannholt utesluts ur Moderaterna. – Det var väntat, tyvärr, säger han till GP.

På fredagseftermiddagen sammanträdde Moderaternas partistyrelse. Efteråt kom pressmeddelandet:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Partistyrelsen har i dag valt att utesluta kommunalrådet Martin Wannholt ur Moderaterna. Beslutet grundar sig på den utredning som Moderaterna i Göteborg tagit fram, och som tillsammans med Martin Wannholts yttrande och yttrandet från hans lokalförening, Askimsföreningen, tillsänt partistyrelsen."

Det heter vidare:

"Genom sitt beslut bekräftar partistyrelsen att ett stadgebrott är begånget i samband med att Martin Wannholt, på eget initiativ och utan mandat, valde att samverka med ett konkurrerande parti vid tillsättandet av kommunstyrelseledamöter vid Göteborgs kommunfullmäktiges sammanträde 6 november. Martin Wannholt utesluts därför ur partiet."

Vad gör du nu?

- Göteborgs stads utveckling står på spel i många frågor, det är viktigare än enskild partipolitik, säger Martin Wannholt. Och jag har plattformar och ett enormt folkligt stöd för förändring och förbättring, och det tänker jag fortsätta att bedriva med full kraft.

Blir du ett partilöst kommunalråd i fortsättningen?

- Ja, så blir det. Jag betraktar mig själv som oberoende moderat, det är ideal som jag står för. Samtidigt står jag för det som står högt på agendan: en bättre utveckling för Göteborgs stad.

Gynnas du som partilös av det parlamentariska läget?

- Det gör varken till eller från, för det kommer ändå att slutas överenskommelser och allianser för att hantera det. Jag ser kommunfullmäktige och kommunstyrelsen som viktiga plattformar för att fortsätta ifrågasätta och driva på i rätt riktningar med allting som håller på att gå fel i Göteborg.

Vilka frågor är viktigast för dig?

- Ett: Att följa folkomröstningen, det finns ingen annan utväg. Två: Att ompröva det totalt olönsamma tågprojektet, att gräva upp staden till ingen nytta. Tre: Att få fart på bostadsbyggandet, annars stoppar vi tillväxten i staden.

Tycker du att de etablerade politikerna tar folks protester på allvar?

- Nej, inte alls. Man startar till och med utredningar om vad man redan på förhand har bestämt sig för, man tänker inte följa någonting i princip. Det är nästan ännu värre, för det är slöseri med skattemedel. Jag tror att man har underskattat kraften i att hitta bättre lösningar och att faktiskt lyssna på sin egna väljare någon gång.

Vilka följder tror du att uteslutningen får internt för moderaterna?

- Jag är orolig för att de som vill förändra i den riktning som jag och merparten av göteborgarna vill, kanske blir rädda och inte vågar ha en öppen debatt. Då kan man peka och säger "Titta hur det gick för Martin."

Tre professorer ifrågasatte i en debattartikel i GP i torsdags om Johan Nyhus (S) handlade lagligt i sina kontakter med Vägvalets ledare Theo Papaioannou och polisanmäldes av en privatperson. Nyhus uppmanade till fler utredningar och nu har även du och Papaioannou blivit polisanmälda av en privatperson. Vad händer i kommunalpolitiken?

- Vi har samverkat i en kommunstyrelsefråga enligt kommunallagen om proportionella val till ett organ som måste finnas enligt kommunallagen, nämligen kommunstyrelsen. När Nyhus lyfter fram detta är det en lågvattennivå, en stressituation, från hans sida.

Vad känner du inte för eventuell polisutredning?

- Jag är inte det minsta orolig, det är bara slöseri med skattemedel.

Theo Papaioannou är mycket upprörd över att Johan Nyhus uppmanat till en polisutredning även av Vägvalets samverkan med Wannholt:

- Jag tycker det är fruktansvärt omdömeslöst av Johan Nyhus att gå ut och uppmana till att anmäla mig, säger Theo Papaioannou till GT.

Läs mer här: Wannholt-bråket historiskt unikt

Och mer: Och "Wannholt blev bortmanipulerad"

Fakta: Uteslutningen av Martin Wannholt

Styrelsen för Moderaterna i Göteborg fattade sitt beslut för ett par veckor sedan och skickade då en begäran om att Wannholt skulle uteslutas till partistyrelsen – som är den instans som fattar det formella beslutet.

Den interna konflikten inom Göteborgsmoderaterna inleddes redan före valet, då Martin Wannholt i en debattartikel i GP varnade för skenande kostnader för Västlänken och trappades upp ytterligare när det stod klart att Wannholt – trots att han var den mest kryssade moderaten – ställdes utanför partiets förslag till kommunalrådsposter.

När Wannholt och Vägvalet i ett nystartat samarbete såg till att Wannholt valdes in på en kommunalrådspost under partibeteckningen Samverkande göteborgare blev krisen akut. Enligt ledningen för Göteborgsmoderaterna gjorde sig Wannholt skyldig till ett stadgebrott genom att väljas in för en annan organisation.

Såväl Askimsmoderaterna som en grupp tunga – i huvudsak före detta – moderata förtroendevalda har på olika sätt uttalat sitt stöd för Martin Wannholt och krävt att han ska få vara kvar som medlem i partiet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.