Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Skärmdump Moderaterna
Bild: Skärmdump Moderaterna

Moderaterna visade bilbrand i Göteborg – bilden var från Kanada

I Göteborgsmoderaternas kritiserade kampanjfilm visas en påstådd bild på en bilbrand i Göteborg – men bilden är i själva verket från Vancouver, skriver P3 Nyheter.
– Problemet vi vill belysa är att det brinner bilar i Göteborg och att det fenomenet ökar, säger Hampus Magnusson (M) till GP.

Kampanjfilmen från Moderaterna har fått stark kritik för att den visar en negativ bild av Göteborg. Bland annat talas det om att Göteborg gått från att ha varit en lyckad stad till att vara en stad präglad av våld, segregation och extremism.

LÄS ÄVEN: Filmaren: "Moderaterna har stulit min film"

I en sekvens i filmen visas en bilbrand. Men enligt P3 Nyheter är bilden inte tagen i Göteborg, utan i Vancouver, Kanada. Bilden som används har tagits från en bildbank och är från ett upplopp i den Kanadensiska staden när Vancouvers hockeylag förlorat finalen i NHL 2011.

Vill illustrera problemet

Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg, tycker inte att det spelar någon roll att bilderna inte är från Göteborg – eftersom problemet som illustreras faktiskt finns i staden.

– Vi har anlitat en professionell byrå, som tagit fram bilder till filmen. Moderaterna arrangerar naturligtvis inga bilbränder för att få fram bilder, säger han.

Hampus Magnusson säger att man valt att använda bilden för att visa att problemet med bilbränder i Göteborg ökar.

– Problemet vi vill belysa är att det brinner bilar i Göteborg och att det fenomenet ökar. Enligt den senaste statistiken från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, brann det till exempel 16 personbilar i Göteborg 1998, att jämföra med 129 stycken under 2015. Det är det som är problemet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.