Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Moderaterna vill har fler ordningspoliser inom Vallgraven, i brist på poliser.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Moderaterna vill ha övervakningskameror i centrum

Polisen hinner inte lösa brotten och göteborgarna känner sig mer otrygga inne i stan. Därför vill Moderaterna ha fler ordningsvakter och övervakningskameror inom Vallgraven.

Polisen hinner inte lösa brotten och göteborgarna känner sig mer otrygga inne i stan. Därför vill Moderaterna ha fler ordningsvakter och övervakningskameror inom Vallgraven.
I nästa veckas budget kommer Göteborgsmoderaterna att föreslå att fem miljoner kronor ska sättas av för ett fempunktsprogram för att öka tryggheten inom Vallgraven.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


- Skälet är den ökande otryggheten bland göteborgarna. I första hand vill vi ha fler poliser i Västsverige, men det verkar inte bli några fler poliser under den här regeringen, och därför har vi ett förslag på vad staden kan göra i stället, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).


I brist på poliser vill Göteborgsmoderaterna ha ett utökat så kallat paragraf tre-område inom hela Vallgraven, där man kan ha permanent förordnade ordningsvakter i gatumiljön.
- Detta vill vi göra tillsammans med näringsidkare och fastighetsägare, men vi är beredda på att staden också kommer att vara med om detta, säger han.
Vidare vill Moderaterna sätta upp fler övervakningskameror, kartlägga otrygga miljöer inom Vallgraven, ändra detaljplanen så att Nordstans samfällighet får rätt att stänga torget tidigare.
- Vi vill också inrätta en särskild bidragspott till föreningar som arbetar med trygghetsfrämjande åtgärder, som nattvandrare, de som följer människor hem från hållplatser, brottsofferjouren med flera, säger Jonas Ransgård.


I förslaget finns inte Avenyn, Vasastan eller Kungsparken med – områden där det också sker mycket händelser.
- Inom Vallgraven är det mest brottsdrabbade området i Göteborg. I fjol hade vi 27 000 anmälda brott i centrum, varav 10 000 var inom Vallgraven. Det kan jämföras med de näst mest brottsutsatta stadsdelarna Majorna-Linné där det anmäldes 15 000 brott.


Från Socialdemokraterna är man kallsinnig till förslaget.
- Detta riskerar att bli ett väldigt dyrt slag i luften. Väktarna kan och ska inte göra polisens jobb. De har varken utbildning eller befogenheter till det, skriver kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) i en kommentar till GP:
- Vad som behövs är riktigt polisarbete samt en lång rad förebyggande och trygghetsskapande åtgärder: till exempel samverkan mellan polis, andra aktörer och trygghetsvandringar. Det är dessutom helt orimligt att bara fokusera på centrum. Vi måste istället jobba mycket aktivt för att öka tryggheten i alla delar av Göteborg, tycker hon.


Fastighetsägarna i Göteborg delar däremot Moderaternas uppfattning och ser gärna fler ordningspoliser.
- Spontant låter det väldigt bra. I Innerstaden har vi redan en samverkan mellan fastighetsägare, staden och näringsidkare för att skapa trygghet. Tryggt, rent och säkert är en hygienfaktor för att människor ska vilja vistas där. Men vi ser ju också att inom Vallgraven sticker ut i antalet anmälda brott, säger Rickard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig hos Fastighetsägarna i Göteborg.


- Upplevelsen bland handlare är att snatterier, fickstölder och bilinbrott är väldigt hög, och polisens resurser är små. Patrulleringen är obefintlig. Så med fler ordningsvakter vore väldigt mycket vunnet, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.