Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Moderaterna vill förbjuda tiggeri i city

Tiggeriet skapar otrygghet och är emellanåt så omfattande att det är ordningsstörande. Det anser Moderaterna i Göteborg som nu vill förbjuda passiv insamling av pengar i ett större område i centrala stan.

I mitten av oktober ställde sig Moderaternas stämma bakom ett nationellt tiggeriförbud. Nu hakar partikamraterna i Göteborg på och vill förbjuda all passiv insamling av pengar kring centralstationen, Nordstan, Brunnsparken, Kanaltorget och Gustaf Adolfs torg.

I förslaget som ska presenteras för kommunstyrelsen nu på onsdag, framförs bland annat att "flera göteborgare och besökare upplever sig bli ofredade när de uppvaktas allt för närgånget". Man skriver också att tiggeriets omfattning stundtals leder till att platserna inte kan fungera som det är tänkt.

– Människor ska inte behöva dra sig för att vänta på bussen eller tåget bara för att man gång på gång blir ombedd om pengar, säger Jonas Ransgård (M), kommunalråd i Göteborg.

LÄS ÄVEN: M-förslag om tiggeriförbud får kritik som "ohederligt"

Kan klubbas av kommunfullmäktige

Partiets förhoppning är att tiggeriförbudet ska läggas till i de lokala ordningsföreskrifterna som klubbas av kommunfullmäktige i december.

– Inom ramen för den nuvarande lagstiftningen borde det finnas utrymme att förbjuda tiggeri lokalt, säger Jonas Ransgård.

För några månader sedan beslutade fullmäktige att ansöka hos polismyndigheten om att ordningsvakter ska kunna göra ingripanden i hela det nu aktuella området.

– Syftet är att åstadkomma en tryggare stadsmiljö. Beviljas vår ansökan skulle ordningsvakterna även kunna se till att tiggeriförbudet efterlevs utan att polisens resurser belastas, säger Jonas Ransgård.

Läs även: M vill förbjuda tiggeri

Bara för några månader sedan ställde han sig tveksam till ett förbud mot tiggeri, men har nu svängt i frågan.

– Jag hade bilden av att det skulle krävas en lagändring för att förbjuda tiggeri lokalt och hade räknat med att Bulgarien och Rumänien skulle ta ett större ansvar för sina medborgare.

"Måste ställa större krav"

Han poängterar att tiggeriet inte är en långsiktig lösning på fattigdom.

– En utredning som genomförts av Nationella samordnaren visar att barn till och med lyfts ur skolan för att följa med sina föräldrar hit och tigga. EU måste ställa större krav på hemländerna att motverka den omfattande diskrimineringen som driver människor hit, säger Ransgård.

Två kommuner har tidigare förbjudit tiggeri på allmän plats, Sala och Vellinge. Båda besluten har upphävts av länsstyrelsen med hänvisning till att de inte är förenliga med ordningslagen. Vellinge kommun har överklagat, vilket nu kommer leda till att frågan prövas i domstol.

– Vår bedömning är att tiggeri borde kunna förbjudas på vissa platser för att upprätthålla ordning och trygghet, säger Jonas Ransgård.

Hur förslaget kommer landa hos de andra i kommunstyrelsen vill kommunalrådet inte spekulera i.

– Det får vi se på onsdag, men det är inte rimligt att vi ska permanentera utanförskap. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.