Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Moderaterna vill överklaga polisbeslut

Alliansen i Göteborg ville utöka ordningsvakterna befogenheter kring Nordstan – men fick nej från polisen. Nu vill man från moderaternas håll att kommunen överklagar beslutet, enligt tillträdande ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, Axel Josefson.

Moderaterna ville, tillsammans med övriga Alliansen i Göteborg, göra begränsade delar av staden till ett så kallat paragraf 3-område.

– Vi har kommit i ett läge där vi måste ha möjlighet att omhänderta folk på plats, vilket bara poliser och ordningsvakter kan göra, säger Axel Josefsson (M), tillträdande ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg.

Ett paragraf 3-område skulle innebära att ordningsvakter får utökade befogenheter i de områdena. Något som partierna argumenterar för skulle kunna öka tryggheten i bland annat Brunnsparken när polisens resurser inte räcker till.

Kommer att överklaga

Polisen är den myndighet som ger tillstånd till att införa paragraf 3-områden, men de avslog ansökan, vilket GP berättat om tidigare. Ett avslag som Axel Josefson (M), vill överklaga. Något han skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– Det här sättet används i andra kommuner, så varför kan det inte göras i Göteborg, säger Axel Josefson.

Han menar att droghandeln och antalet våldsbrott har ökat vid bland annat Brunnsparken och att göteborgare inte längre känner sig trygga i sin egen stad. Och att det därför skulle kunna vara en lösning att använda ordningsvakter i paragraf 3-områden för att kunna öka tryggheten när polisens resurser inte räcker till.

– Den viktigaste åtgärden för att minska kriminaliteten i Sverige är fler poliser. De gör ett fantastiskt jobb där ute med de resurser som de har. Men om staten inte kan skjuta till resurser måste man kunna göra något på lokal nivå, säger Axel Josefson.

Inte stöd i lagtext

Och skulle även rätten stå på polisens sida och avslå kommunens överklagan kan det bli aktuellt med att få till en regeländring, menar han.

Varför polisen valde att avslå ansökan om paragraf 3-områden ska ha varit för att man anser att det saknar stöd i lagen för den typen av områden kring Brunnsparken.

– Det kommunen tar upp i sin ansökan till oss handlar om generell otrygghet på de här platserna, men det finns ingen lagstiftning som medger att använda ordningsvakter för det. Då behöver man ha en annan lagstiftning, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

Och enligt Moderaternas ledare i Göteborg, Axel Josefson, kan det alltså bli aktuellt att se till att riksdagen kan genomföra en förändring i lagen, som gör det möjligt att skapa de föreslagna paragraf 3-områdena i framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.