Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Moderaterna: Låt staten betala för polisutbildningen

Göteborg behöver 300 extra poliser i dag, menar den lokala polisledningen.
Moderaterna vill locka fler till yrket genom att låta staten betala studielånet.
– Det här är en okonventionell metod, men vi ser att situationen är akut, säger Elisabeth Svantesson, partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Polistätheten är den lägsta på tio år, allt fler lämnar yrket och utbildningsplatserna står tomma.

Med anledning av det presenterade Moderaterna på måndagen två förslag som under kommande mandatperiod ska stärka polismyndigheten och locka fler till yrket.

Vill att staten betalar studiekostnaderna

Moderaterna vill att staten går in och täcker utbildningskostnaderna. En morot för att locka fler till yrket.

I korthet innebär det att man vill skriva av en femtedel av studielånet för varje år i tjänst efter utbildningen. Efter fem år i arbete skulle lånet vara helt avskrivet.

– Det är en storinvestering att ta studielån. Vi ser att det här kan leda till att fler söker sig till polisutbildningen, men det är också ett sätt att bredda rekryteringen och få mer kvalificerade sökningar, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Avbetalningen skulle även komma att gälla för de som redan i dag påbörjat sin utbildning. Planen är att skjuta till resurserna redan till våren 2019.

Några planer för liknande satsningar på andra yrken med personalbrist, exempelvis lärare, har man dock inte.

– Det kan absolut uppfattas som orättvist, men detta är ett akut behov och det är viktigt att se till att vi får fler i tjänst, säger Elisabeth Svantesson.

Dela upp polisutbildningen

Moderaterna vill också göra om polisutbildningen, genom att den dela upp den i två olika linjer. En för poliser inom ingripandeverksamhet, och en för poliser inom utredningsverksamhet.

– Det kommer att krävas en utredning för det här, man kommer inte att kunna göra det 2019. Det är mer en långsiktig lösning, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– I dag är den svenska polisutbildningen bara en. Det finns en väg och alla går samma. Vi tror att utökade möjligheter och fler inriktningar också underlättar rekryteringen.

10 000 fler poliser till 2024

I kombination med ökade löner ska satsningarna leda till 10 000 fler poliser i tjänst år 2024.

Motsvarande siffra för Göteborg är 600 nya poliser, enligt kommunalrådet Jonas Ransgård.

– Det är en tanke om hur det kommer att landa i Göteborg, säger han.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, har tidigare sagt att Göteborg i dagsläget skulle behöva 300 ytterligare poliser. Det låter som att han kommer att få vänta länge?

– Erik Nord och hans kollegor har just nu ett pussel på 100 bitar men har bara 80 bitar i händerna. Det är alltid en fråga om var man ska lämna det tomt? De här åtgärderna kommer att fylla på de här luckorna. Sedan kan man förstås önska att det fanns redan i morgon, säger Jonas Ransgård.

– Han kommer behöva vänta ännu längre om han ska behöva vänta till 2042. Gör man ingenting nu, kommer det att längre tid, konstaterar Elisabeth Svantesson.

Totalt vill partiet satsa 5,6 miljarder kronor på polisen under den kommande mandatperioden.

LÄS MER: Göteborg - framgångssaga eller luftslott? Missa inte GP:s valdebatt den 24 april

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.