Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Moderaterna: Låt ordningsvakter patrullera över staden

Moderaterna vill göra hela Göteborg till ett paragraf 3-område. Det innebär att ordningsvakter skulle få större befogenheter över hela staden. Polischefen Erik Nord är kritisk till idén.

– Det blir ju en parallell poliskår. Det tror jag inte är lyckat. Och det är inte så lagstiftningen är tänkt att tillämpas, säger han.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under torsdagen presenterade Moderaterna i Göteborg en rad förslag för att öka tryggheten i staden. Ett handlar om att man på tre års sikt vill att hela staden blir ett paragraf 3-område, så att ordningsvakter "får möjlighet att patrullera och arbeta trygghetsskapande i hela staden".

Vill samordna vakterna

Partiets kommunalråd Jonas Ransgård säger att stadens förvaltningar och bolag redan i dag lägger rätt mycket pengar på väktare och ordningsvakter, men att samordningen saknas.

– Det kan vara så att två förvaltningar kan har vakter på samma torg, utan att man vet om varandra. Man är också knuten till en viss plats och inte kan använda resursen där den skulle behövas, säger han.

Moderaterna tanke är att de vakter som upphandlas ska ha hela kommunen som verksamhetsområde och att de ska styras till den plats de bäst behövs av en kommuncentral enhet, som arbetsleder styrkan.

Men så är lagen om ordningsvakter inte alls tänkt att användas, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg. Tanken är istället att ordningsvakter ska kunna sättas in på en viss plats eller för ett visst evenemang. Listan över de platser som i dag är paragraf 3-områden ger en fingervisning av vad det handlar om: det är Gamla Ullevi, Göteborgs tingsrätt, Liseberg, resecentrum, Systembolag och ytterligare några platser av liknande slag.

Förslaget kräver lagändring

– Det finns ju gränser för hur mycket man kan böja och bända i en lagstiftning och jag tror att om man gör en hel stad till ett paragraf 3-område då har man passerat vad som är möjligt. Man skulle kunna tänka sig att ha vakter i Angereds centrum eller på Kortedala torg, men inte att de åker runt i bilar och rycker ut på larm i hela staden, säger Erik Nord.

Jonas Ransgård är väl medveten om att förslaget kräver en lagändring. Därför föreslår partiet att man i ett första steg utvidgar det paragraf 3-området som i dag finns i Brunnsparken till en större del av innerstaden, i väntan på att lagen skrivs om.

– Nej, det är inte så här den lagen är tänkt att användas. Men det är heller inte tänkt att polisen ska ha så bristfälliga resurser som den har nu – och det är det vi kompenserar för. Det har ju skett en massiv expansion på det här området, med kameror, larm och vakter. Det är ju en reaktion på en ökad otrygghet och en minskad tilltro till att polisen kan göra sitt jobb, säger han.

Agerar för att det behövs

Du ser inga problem med att skapa en kommunal polisstyrka?

– Vakterna finns redan i dag. Frågan är bara hur vi använder dem. Som det är idag kan en väktare i Nordstan gripa en person för stöld, men han får inte ta personen till polishuset. Och innan polisen kommer kanske det dröjer så länge att väktarna måste släppa personen. Med den här modellen skulle de kunna åka till polishuset och lämna personen.

Jag förstår att du ser fördelar, men ser du några nackdelar?

– Jag skulle föredra att den statliga polisen sköter uppgiften, men i brist på det måste vi agera.

Erik Nord säger att han förstår att det kan finnas en frustration inför polisens otillräcklighet – och han har egentligen ingenting emot en ökad användning av väktare.

– Men man ska nog lägga det hos dem som har ansvar för ordning och säkerhet – och det är ju polisen. Det vore bättre att vi fick anställa ordningsvakter tills dess att vi blir tillräckligt många.

FAKTA: Moderaternas trygghetsförslag

Moderaterna vill samla alla väktare och ordningsvakter staden anlitar till en central funktion och införa en jour som samordnar kontakten.

Partiet vill också ge ordningsvakterna större befogenheter i hela staden.

Man vill också, i samarbete med polisen, öka antalet övervakningskameror i staden.

Moderaterna vill prioritera arbetet med hatbrott och hedersbrott och införa en trygghetskommission.

Man vill också göra det möjligt att stänga Nordstan nattetid.

Ett annat förslag är att Göteborgspolisen ska ha en särskild narkotikagrupp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.