Ministern velar, tycker Cecilia Widegren, Moderaternas socialpolitiska talesperson.
Ministern velar, tycker Cecilia Widegren, Moderaternas socialpolitiska talesperson.

Moderater vill inte spara på Ivo

Moderater vill att regeringen drar tillbaka sitt besparingskrav på Inspektionen för vård och omsorg. – Jag tycker Åsa Regnér ska bita i det sura äpplet, säger Cecilia Widegren (M).

ANNONS
|

GP:s granskning av privata familjehemsaktörer visar att kontrollen av företagen har varit bristfällig. ”Oacceptabelt”, hävdade barnminister Åsa Regnér (S) i fredagens GP och lovade en uppstramning av regelverket.

Det förvånar Cecilia Widegren, Moderaternas socialpolitiske talesperson, som tycker att ministern velar i frågan.

– Åsa Regnér kan ju fundera över varför hon röstade nej till Moderaternas förslag om generella tillstånd i välfärden så sent som i december.

Myndigheten som ska utföra den ökade tillsynen av familjehemmen är Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nästa år minskar regeringen myndighetens budget med 68 miljoner. Helt fel väg, anser Widegren.

ANNONS

– Om man sätter kvalitén främst, så är det konstigt att spara på Ivo.

Nu uppmanar hon ministern att ta en fruktstund.

– Jag tycker Åsa Regnér ska bita i det sura äpplet och säga: ”Nej, vi gjorde fel. Vi ska inte spara på Ivo.”

Moderaterna vill satsa ytterligare 47 miljoner på myndigheten.

Varför behöver Ivo mer pengar?

– Det startar 50 nya HVB-hem i veckan. Det här gör att Ivo måste öka antalet tillsynsbesök och för det behövs mer resurser.

Många kommuner har anmält sig själva till Ivo efter att de brustit i sin myndighetsutövning, efter att det kom många människor på flykt i höstas. I Göteborg har Angered och Majorna-Linné anmält sig själva. Majorna-Linné för att de har placerat ensamkommande i familjehem som inte varit kontrollerade.

– Kommunerna säger ”vi mäktar inte med”.

Regeringen måste prioritera tillsyn när signalerna från kommunerna är så starka, menar Widegren.

ANNONS

Men enligt Åsa Regnér är det inte frågan om en besparing utan en väntad minskning. Ivo startade år 2013 och fick tillfälligt mer pengar för att kunna täcka kostnader i startfasen.

– Ivo är inte den enda myndighet som har mycket att göra, menar Åsa Regnér, som vill kommentera Ivos budget först i budgetsammanhang.

Barnministern lyfter i stället fram att de satsar 250 miljoner årligen på att stärka socialtjänsten. Men enligt Widegren hade det varit bättre med tillståndsprövning.

– Det är mer värt att ställa tydliga krav på verksamheten från början.

ANNONS