Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Martin Wannholt (M), oppositionskommunalråd.

Moderater tar strid för Wannholt

- Det som pågår i partiet är inget annat än sorgligt! Nu tar flera ledande moderater öppet strid för att Martin Wannholt ska få fortsätta som kommunalråd. En av dem är Susanna Haby.

I kväll ska Moderaternas fullmäktigegrupp träffas och bestämma vilka personer som ska få en kommunalrådspost för Moderaterna i kommunstyrelsen. Som GP berättat tidigare föreslår valberedningen att Jonas Ransgård, Kristina Tharing, Maria Rydén och Hampus Magnusson ska vara kommunalråd.

Martin Wannholt finns inte med. Trots att han gjorde en framgångsrik valrörelse och fick flest personkryss. Det som skaver hos vissa moderater är hans utspel och ifrågasättande av Västlänken.

Mitt i valrörelsen skrev Martin Wannholt en debattartikel i GP där han sågade Västlänken och bröt mot partiets linje.

Susanna Haby är besviken och arg på hur hennes eget parti försöker att straffa Wannholt efter detta. Hon är före detta riksdagsledamot och var tidigare kommunalråd i Göteborg.

- Jag stöttar Martin till hundra procent. Han har en förmåga att förstå och lägga örat till marken för att se vad våra väljare vill. Tack vare honom räddade han hem fler röster som kanske hade funderat på att välja Vägvalet eller Sverigedemokraterna i stället. Men nu ska han straffas. Det är så det går till, säger hon.

Enligt Susanna Haby pågår just nu en maktkamp i partiet och valberedningen vacklar. Några tvekar om det verkligen är rätt att peta Wannholt, medan andra tycker att han ska bort efter utspelet om Västlänken.

- Jag tycker det är helt orimligt att ta bort en person i ett parti som fick de flesta personkryssen. Men vi som inte tillhör familjen i partiet har inget att säga till om även om vi är många.

Vilka är familjen i partiet?

- Det är delar av Magnussons, Jonas Ransgård och en del andra som går familjens ärenden, säger hon.

Susanna Haby och flera andra moderater jobbar nu med att in i de sista försöka påverka sina tveksamma partikamrater så att Martin Wannholt får fortsätta som kommunalråd.

Hon målar dock upp en dyster bild av sitt parti i Göteborg:

- När ska vi bli de nya Moderaterna i Göteborg egentligen? Vi var jättemånga i höstas som funderade på att starta ett eget parti. Jag känner stor sorg just nu, att mitt parti inte kan gå vidare och hålla samman.

Lisbeth Boethius är ordförande i den valberedning som ställt Martin Wannholt utanför en kommunalrådsplats. Hon säger att de tre personerna i valberedningen varit eniga, men att det däremot var tre i den nio personer starka valkommittén, som också deltagit i arbetet, som inte ställde sig bakom beslutet utan anmält en avvikande mening.

- De vill ha med Martin Wannholt, ja. I övrigt vill jag inte gå in på några argument, säger Lisbeth Boethius.

Sedan det blev känt att Martin Wannholt petats från en kommunalrådspost har valberedningens ordförande tagit emot "ett fåtal" mejl. En del av dem har innehållit kritik, andra har varit stöttande, säger hon.

- Det finns ju två sidor här, men det är naturligtvis så att den ena sidan har mycket högre röst. Men jag är inte så säker på att de är så många.

Hon ställer inte upp på beskrivningen att partiet lokalt är splittrat, inte heller Susanna Habys tankar om att de nya Moderaterna ännu inte kommit till Göteborg.

- Det är första gången jag hör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.