Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På cykelrampen vid Jussi Björlings plats utförs halsbrytande trick.

Mjukstart för kulturkalaset

Kulturkalaset mjukstartade vid lunchtid under hotfullt gråa moln, men besökarna strömmade till allt eftersom. I kväll invigs kalaset storslaget på Götaplatsen med en lång rad artister och stor final med musikfyrverkeri.
Det börjar lite trevande. Många lägger ännu på förmiddagen en sista hand vid sina festivaltält och besökarna har ännu inte dykt upp. Men efter lunch drog det igång så smått och nere vid Kanaltorget och Jussi Björlings plats utanför Operan strömmade det in ungdomar och barn med föräldrar som ville testa bungy bounce, gå cirkuskurs eller låta favoritnallen bli blodgivare.
- Det här är första året som vi har nalleblodgivning, berättar Mirja H Lappalainen från Droppen blodgivning.
Framgångarna med nallesjukhuset dit barn får komma med sina nallar som blir behandlade av kunniga nalledoktorer gav henne idén.
Nallen blir behandlad som en riktig blodgivare och får donera några droppar nalleblod. Som belöning får barnen sedan en liten påse fylld med nyttigheter. Föräldrarna informeras samtidigt om blodgivning och syftet är så klart att få fler blodgivare.
- Vi har många aktiva blodgivare men behöver långt fler för att klara behovet av blod, säger Mirja H Lappalainen.
På Jussi Björlings plats värmer ett gäng unga killar upp i trampolinen. Hisnande volter och skyhöga hopp avlöser varandra. De tre bröderna, Tobias, Robin och Marcus Engelbrektsson från aktivitetscentret Camp Active imponerar. Imorgon kommer den fjärde brodern och de ska ha fyra shower varje dag mellan klockan 14-20. Garanterat sevärt.
Intill finns även en cykelramp där fler våghalsiga unga killar visar upp sina trick.
Kungsportsplatsen tillsammans med konstgräset utanför Operan är i år scenen för flera spännande gatuartister. Vi såg avslutningen på kanadensiska Tallulahs show och önskade att vi varit med från början. Tallulah tillhör det utdöende släktet kvinnliga gatuartister som kan konsten att trollbinda publiken och utlösa gapskratt. Hon uppträder dagligen. Se programmet för tid och plats och leta efter rubriceringen Varietégatan för fler spännande gatuartister.
Rakt över gatan, på Kungstorget, ligger Kulturkalasets matcentrum. Lukten av traditionell festivalmat med langos, falafel blandat med söta dofter av brända mandlar och bakverk har lagt sig över torget som denna första dag var lite ödsligt. Men ett stort mattält är på plats med flera göteborgsrestauranger representerade och det rymmer många kvällshungriga besökare. En färsk tunnbrödsrulle, bakad på plats i vedeldad ugn är värd att vänta på och i den bortre ändan av torget har den ekologiska och närproducerade avdelningen parkerat sig med försäljning av honung, te, bröd och lite till.
Det här är några axplock ur dagens program som avslutas med den stora invigningen som drar igång klockan 17.45 på Götaplatsen. Det blir en fullspäckad kväll med mängder av artister, däribland Moneybrother, komikern Thomas Pettersson och Fläskkvartetten. För den som hellre vill dansa till dansbandsmusik avlöser Streaplers och Casanovas varandra hela kvällen med start klockan 19.00. Ett stort musikfyrverkeri avslutar denna första dag. Bra ståplats blir Södra älvstranden mellan Lilla Bommen och Stenpiren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.