Mannen misstänks för att ha begått en våldtäkt under prövotiden. Bild: TT
Mannen misstänks för att ha begått en våldtäkt under prövotiden. Bild: TT

Misstanken: Efter våldtäktsdomen – våldtog igen

Mannen i 20-årsåldern dömdes till fängelse i ett och ett halvt år för en våldtäkt i mammans bostad. Under prövotiden ska han ha utsatt ytterligare en kvinna för en våldtäkt, enligt misstankarna. – Det är mycket som är liknande, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson om de två våldtäkterna.

ANNONS
|

I juni 2015 bestämde den unga tjejen och mannen i 20-årsåldern att de skulle träffas. Men när de möttes var mannen inte den som flickan trodde. De bestämde ändå att hon skulle följa med honom hem till hans mamma, där han själv också bodde.

I bostaden i Västra Frölunda tvingade mannen flickan till upprepade samlag. Delar av övergreppet filmade han med sin mobil och skickade vidare det via Snapchat till några vänner.

"Döda dig"

Han ska också ha tagit stryptag på henne och slagit henne i ansiktet och mot bröstet, och dessutom sagt att han skulle slå ihjäl henne och strypa henne.

ANNONS

– ”Om du ropar på min mamma kommer jag att döda dig”, sa han enligt tjejen.

Efteråt skickade han ut tjejen naken på gården och kastade ut hennes saker. Tidigt på morgonen ringde hon polisen.

Fängelse i ett och ett halvt år

Mannen påstod att kvinnan samtyckt till att ha våldsamt sex men han åtalades för våldtäkt. I juli 2015 kom domen. De dömde honom till fängelse i ett och ett halvt år.

Tingsrätten skrev i domen att "med hänsyn till det utdragna händelseförloppet och våldsinslagen motsvarar brottets straffvärde för en vuxen person fängelse i tre år". Men med tanke på hans ålder döms han endast till fängelse i ett och ett halvt år.

Villkorligt frigiven

Den sjätte juni året därpå blev han villkorligt frigiven. Prövotiden utgick ett år senare, det vill säga den sjätte juni i år.

Men innan denna dag ska han ha utsatt ytterligare en kvinna för en våldtäkt. Det brottet sitter han nu häktad misstänkt för. Det misstänkta övergreppet ska ha begåtts i Göteborg i början av april.

Kammaråklagare Helena Treiberg Claeson säger att reglerna kring brott som begåtts inom prövotiden är krångliga och att hon ska läsa på dem inför huvudförhandlingen. Därför kan hon i nuläget inte kommentera vilken inverkan det har.

Likheter mellan övergreppen

I och med att det är en pågående förundersökning kan hon heller inte lämna så många detaljer kring vad som hände i början av april.

ANNONS

– Men det är mycket som är liknande som sist. Det är en person som han inte kände sedan tidigare. De har fått kontakt och då har det här skett. Det finns en del liknande saker med tidigare men det finns också en del som skiljer sig åt från sist, säger Helena Treiberg Claeson.

Våldtogs i hans hem

Hon nämner en likhet.

– Den misstänkta våldtäkten har skett, även den här gången, i hans hem.

Hon fortsätter:

– Men är ingen annan som har varit i bostaden när det här har skett.

Är det lika mycket våld och hot denna gång?

– Den här gången var det inte alls lika våldsamt, säger Helena Treiberg Claeson.

Anhölls i oktober

Mannen anhölls i slutet av oktober men åklagaren räknar med att väcka åtal inom kort.

– Från anmälan till det att han hämtades in så gick det en tid. Man inväntade rättsintyg, man inväntade yttranden från Rättsmedicinalverket och sådant. Så när han frihetsberövades hade man allt det och då blir tiden för frihetsberövande mycket kortare.

Mannen förnekar brott.

GP söker hans advokat.

ANNONS