Rättegången mot de misstänkta människosmugglarna i Halmstad inleddes på tisdagen.
Rättegången mot de misstänkta människosmugglarna i Halmstad inleddes på tisdagen.

Misstänkta smugglare nekar

ANNONS
|

- Bestrider att äktenskapet ska ha skett av sken, säger advokat efter advokat om sina klienters inställning till anklagelserna om fejkade giftermål när de radas upp i Halmstads tingsrätt, som på grund av målets omfattning flyttats till stans gamla lokstallar.

I fem rader sitter de 34 åtalade med försvararna mellan sig. Som GP utförligt berättade i söndags anklagas de för att genom skenäktenskap, bedrägerier, falska adoptioner ha bidragit till den största härva av människosmuggling polisen utrett i landet.

Brottets bana löper från norra Vietnam till företrädesvis Halmstad.

Metodiskt och noggrant, men långdraget blir det när 26 åtalspunkter ska läsas upp. Allt översätts till vietnamesiska. Redan efter förmiddagspausen har flera av Halmstadspensionärerna på första åhörarbänk tröttnat och gått.

ANNONS

Någon eller några åtalade ska ha hotats inför rättegången. Men stämningen är lugn, samlingen städad. Här märks inga känsloyttringar.

Några få erkänner skenäktenskap och betalning. Andra hänvisar till äkta känslor, att man gift sig med sin ungdomskärlek, att man vill leva ihop i nöd och lust.

"Vietnamesisk tradition och kultur" blir flera gånger förklaringen till att barn som förts in i Sverige falskeligen påståtts vara biologiska. Som ett sätt att ta hand om övergivna barn.

Längst fram sitter de påstådda organisatörerna, de tyngsta brottslingarna enligt åklagaren. Tre nätta kvinnor och en man. Fru Loan, rak i ryggen, välsminkad, i högklackat, svart kostym, precis som den affärskvinna hon påstås vara - med handelsvaran människor. "Omfattande och systematisk" beskrivs hennes verksamhet som ska ha omsatt 797 000 amerikanska dollar. Hon anklagas för att ha utnyttjat vietnamesernas utsatta situation och längtan efter ett bättre liv i Sverige.

Själv bestrider hon allt, liksom trion bredvid. Som fru Bang.

- Förnekar å det bestämdaste, säger försvararen.

ANNONS