Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bortrövandet blev starten till en omfattande polisinsats på tisdagen. Bild: Adam Ihse
Bortrövandet blev starten till en omfattande polisinsats på tisdagen. Bild: Adam Ihse

Misstänkta kvinnan förlorade vårdnaden om sina barn

Den kvinna som misstänks ha rövat bort en bebis i Göteborg förlorade nyligen vårdnaden om sina egna barn. Tingsrätten ansåg att hennes missbruksproblem och psykiska ohälsa gjorde henne oförmögen att ge dem en trygg uppväxt.
Under fredagen häktades hon misstänkt för olaga frihetsberövande.

Så sent som för två veckor sedan beslutade Göteborgs tingsrätt att den nu häktade kvinnan, mot sin vilja, skulle förlora vårdnaden om sina barn, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

Som skäl angav tingsrätten att kvinnans missbruksproblem och psykiska ohälsa gjorde henne oförmögen att ge sina barn en trygg uppväxt.

Som GP tidigare rapporterat är den misstänkta kvinnan välbekant både för polis och socialtjänst. Det rör sig bland annat om stöld och snatterier, men också våldsdåd som våld mot tjänsteman.

LÄS MER: Misstänkta kvinnan – missbrukare som tvångsvårdats

Trasslig bakgrund

I samband med att hon dömdes för ett antal snatterier i september 2017 beslutade hennes hemkommun om tvångsvård.

Förvaltningsrätten tillstyrkte i ett utlåtande:

"Den här personen har ett fortgående narkotikamissbruk. Hon utsätter sin fysiska och psykiska hälsa för allvarlig fara då hon är hemlös och vistas i miljöer där hon blivit misshandlad och hotad med kniv.

Genom att hon inte har en trygg boendemiljö och inte har någon professionell hjälp för sitt missbruk och sina psykiska problem löper hon en uppenbar risk att förstöra sitt liv.

Hon kan även komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående".

Häktad för olaga frihetsberövande

LÄS MER: 39-årig kvinna begärs häktad – misstänks ha tagit bebis

Det var i tisdags eftermiddag som den sex månader gamla bebisen försvann från en förskola i Hisings Kärra på Hisingen. Omkring två timmar senare påträffades flickan på en parkeringsplats utanför ett köpcentrum i Bäckebol, sju kilometer bort.

Strax därefter greps den 39-åriga kvinnan inne i köpcentret. Hon var då så pass påverkad av droger hon inte kunde höras av polis initialt.

Brottsrubriceringen var från början människorov, men har sedan dess ändrats till olaga frihetsberövande, en brottsmisstanke kvinnan nu alltså har häktats för.

– Skälet till att jag beslutat att ändra brottsmisstanken är att det nu saknas skäl att tro att kvinnan hade i syfte att skada barnet eller utöva utpressning som krävs för att det ska bli fråga om människorov, berättade kammaråklagare Hedvig Lundblad vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande under torsdagen.

I förhör har kvinnan medgett att hon tagit vagnen, men hon nekar till att syftet varit att kidnappa barnet, utan menar att syftet var att stjäla barnvagnen.

LÄS MER: Bebis i barnvagn försvann – hittades sju kilometer bort

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.