Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Misstänkta Gårdstensmorden väntas ta månader att utreda

Under onsdagen släpptes den 51-årige mannen, som suttit häktad misstänkt för fyra mord i Gårdsten, på fri fot. Nu kan det dröja till hösten innan något nytt framkommer om polisens utredning. – De svåraste frågorna är hur, när och varför, säger den 51-årige mannens advokat Poly Jensell.

Under onsdagen släpptes den 51-årige man, som tidigare häktats misstänkt för fyra mord i Gårdsten, på fri fot. Mannen är fortfarande formellt med i utredningen, även om misstankarna mot honom har minimerats. 

– Allting pekar på att det är ett så kallat utvidgat självmord, har kammaråklagare Helena Treiberg Claeson tidigare sagt till TT. 

LÄS MER: Kvinna och tre barn mördades i sitt hem

Enligt henne kan polisens arbete dra ut på tiden. Via sms hälsar hon att hon inte har tid att prata med media om utredningen. 

– Men så fort det finns något intressant att meddela, vilket lär ta månader, lägger vi ut ett pressmeddelande, skriver Helena Treiberg Claeson. 

LÄS MER: Misstänkt för mord i Gårdsten släpps på fri fot

Mannen släpptes på fri fot efter obduktionen av kvinnan och ett av barnen där rättsläkaren visade på att kvinnans skador, med största sannolikhet, var självtillfogade och att hon inte har avlidit av dessa utan till följd av branden. Hans advokat Poly Jensell har fortsatt kontakt med 51-åringen. 

Finns det någon annan bevisning som ledde till att han släpptes ur häktet?

– Jag är mer välinformerad än media, men man får inte glömma att det fortfarande pågår en förundersökning och att det föreligger förundersökningssekretess. Jag väljer att inte ge de uppgifterna till media, säger Poly Jensell. 

Obduktion under fredagen

Under fredagen obduceras de sista två barnen. Men om inte rapporten därifrån visar på något mycket speciellt väntas det inte nå utanför förundersökningssekretessen. 

Poly Jensell vet inte heller hon när ny information om utredningen kommer att nå ut. 

– När det kommer nya uppgifter kommer jag att agera efter vad de kräver. Men i nuläget vet jag inte när det blir. Jag kan tänka mig att det kommer vara rätt så lugnt framöver för min del. Det polisen gör nu är att fortsätta hålla förhör och slutföra den tekniska undersökningen. De försöker utesluta möjliga teorier.

– De svåraste frågorna är hur, när och varför. Det tar tid att svara på. Jag blir inte alls förvånad om det inte händer något på en månad som jag inte får veta om. Sen arbetar givetvis polis och tekniker vidare, säger hon. 

Hur mår han i dag?

– Han mår inte så bra. Han försöker framförallt bearbeta det som har hänt den senaste veckan. Det har varit omtumlande händelser. Både att ha mist sin familj och att ha varit misstänkt för att ha bragt dem om livet – och sen att ta in förståelsen att han försatts på fri fot. 

– Mest sannolikt är det frun som har gjort det här. Hans stora fråga är varför. Han beskriver deras äktenskap som harmoniskt och han hade en bra relation med fru och barn.

Socialtjänsten anmäler sig själva 

Familjen har under de senaste åren haft upprepade kontakter med socialtjänsten. De hade även skulder till bostadsbolaget och skulle vräkas samma dag som branden bröt ut. Enligt SVT har socialtjänsten i Angered nu Lex Sarah-anmält sig själva. En utredning som beräknas vara klar inom två månader. 

– Det här är en händelse som berör oss väldigt starkt. Det finns en lagstiftning som styr när det inträffar händelser av det här slaget. Om det rör sig om ett allvarligt missförhållande, eller finns risker för det, så ska vi granska vårt arbete, säger Maria Sjödahl, områdeschef för bistånd och service inom Individ- och Familjeomsorgen i Angered till SVT. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.