Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt våldtäktsförsök på Gothia Cup

Tre pojkar i 16-årsåldern misstänks för att ha deltagit i ett våldtäktsförsök under Gothia Cup. Två 16-åriga flickor utsattes för övergrepp på Kålltorps sjukhem.

Flickorna och pojkarna bodde på sjukhemmet under Gothia Cup. I onsdags tidigt på kvällen blev de båda flickorna attackerade i sitt rum av de tre 16-åringarna.

- De frågade oss om vi ville ha sex med dem. Vi sade nej så klart. Flera gånger, berättar en av flickorna för gp.se.

Men pojkarna låtsades inte lyssna på tjejernas svar.

- Två höll fast mig, medan den tredje gav sig på min kompis, säger en av 16-åringarna.

Flickorna har fått berätta för polisen vad som inträffat.

De tre pojkarna togs in till förhör hos åklagare. Rubriceringen på misstanken ändrades då från "sexuellt ofredande" till " försök till våldtäkt", enligt polisens presstalesperson. En av 18-åringarna förhördes om själva övergreppet. De andra två för att de hållit fast en av flickorna.

De tre 18-åringarna släpptes dock efter förhöret. Det beror antagligen på att åklagaren anser att polis och åklagare känner att omständigheterna är tillräckligt klarlagda. I så fall kommer de tre misstänkta att kallas till Göteborg, om åklagaren beslutar om åtal. Men jourhavande åklagare vill under lördagen inte uttala sig om fallet.

Ledningen för Gothia Cup berättar att det har varit "lite stökigt" kring det här pojklaget. Laget har sammantaget 66 spelare med sig till Göteborg.

- Det har varit oroligt runt planen på deras matcher, säger Pär Karlsson, presstalesperson på Gothia Cup.

- Ungdomarna har också varit otrevliga mot vår personal på deras förläggning. Så otrevliga att vi skickade ut folk från vår organisation för att tala med deras ledare, säger Karlsson.

I dag åkte tjejerna hem, medan pojkarna och deras lag är kvar.

- Vi blev lovade att killarna skulle flyttas från Kålltorps sjukhem. Så blev det inte. I stället fick vi vakter till sjukhemmet. Så vi tjejer blev tvungna att anmäla oss till vakterna så snart vi skulle göra något. Men de, killarna alltså, kunde röra sig hur fritt som helst, berättar en av flickorna.

Hon tycker att varken polis eller Gothia-ledning givit henne och hennes lagkamrater den trygghet den behövt efter händelsen i onsdags.

- Killarna har bott kvar. De och deras lagkompisar vet så klart om att vi kallat på polisen. Så vi har blivit utpekade och kommenterade på Kålltorps sjukhem varje dag. Det var riktigt otäckt, säger flickan som vill vara anonym.

- Vi erbjöd tjejernas ledare att deras lag kunde få flytta till en annan förläggning, men de avböjde. Vi har också erbjudit flickornas lag krisstödjare och vakter vid förläggningen, säger Pär Karlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.