Tre personer fick vård efter läcka på Volvos måleri.
Tre personer fick vård efter läcka på Volvos måleri. Bild: Volvo Cars

Utsläpp på Volvo i Torslanda – en till sjukhus

Delar av Volvos anläggning i Torslanda utrymdes på tisdagsförmiddagen efter ett misstänkt ammoniakutsläpp. Tre personer behövde vård, varav en kvinna i 50-årsåldern fördes till sjukhus. Polisen har inlett en förundersökning rubricerad som arbetsplatsolycka.

ANNONS
|

Räddningstjänsten larmades klockan 08.37 till Torslanda efter att ett automatiskt brandlarm utlösts på plats.

Enligt Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, rör det sig om ett utsläpp, troligtvis ammoniak, på Volvos anläggning i området. Räddningstjänsten ryckte ut med nio enheter och lokalen som larmet kom från utrymdes.

– Just nu så håller vi på att bygga upp vår egen verksamhet där ute, för att kunna gå in i lokalen och hantera och säkra ämnet, säger Daniel Svensmark vid 9-tiden.

Personal har skickats hem

Magnus Holst, presschef på Volvo Cars Sverige, meddelar att utsläppet skett på måleriet.

– Det handlar troligtvis om en läcka. Byggnaden har evakuerats och man jobbar nu med att ventilera lokalerna, säger han.

ANNONS

I samband med läckan vårdades tre personer, varav en fördes till sjukhus.

– Det vi vet nu är att vi har tre personer som blivit påverkade av detta. Det här är inget kul att andas in. Vi har inga uppgifter om att de är allvarligt skadade. Sedan har man då också valt att skicka hem delar av personalen som jobbar i en närliggande anläggning, säger Magnus Holst.

Kvinna förd till sjukhus för kontroll

Enligt polisen handlar det om en kvinna i 50-årsåldern som har förts till sjukhus för kontroll.

– Hon andades in gasen och har fått en del besvär av detta, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Utöver det vårdades två män i 45- respektive 55-årsåldern på platsen utan att ha några allvarligare besvär, efter att ha känt av ammoniakgasen.

Rubriceras som arbetsplatsolycka

En kylexpert har enligt polisen varit på plats och konstaterat att utsläppet skett från ett aggregat på grund av ett elfel.

– Vi rubricerar det inträffade som en arbetsplatsolycka och håller förhör med de inblandade, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Läckan begränsad till en lokal

Räddningstjänsten kunde lämna platsen med några enheter allt eftersom men hade under tisdagsförmiddagen kvar personal för att få bort gasen ur byggnaden.

– Läckan som var är stoppad och var begränsad till en lokal, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

ANNONS

Läckan innebär också ett temporärt produktionsstopp på fabriken, då ett “större antal” arbetare fått åka hem i väntan på att lokalerna ska vädras.

– Det är ingen stor omfattning, men klart, när man evakuerar personal och stänger ner delar av verksamheten så kommer det att påverka. Men det här handlar om säkerhet i första hand. Det är en otrevlig kemikalie som man inte vill ska finnas kvar i utrymmena, säger Magnus Holst, presschef på Volvo Cars Sverige.

Vid 10.10 meddelade räddningstjänsten att området, både inomhus och utomhus, bedöms som säkert.

– Personalen har återvänt och produktionen har återstartat i måleriet. Fabriken bredvid kommer inom kort att starta upp ordinarie verksamhet. Man kommer nu att jobba vidare med en utredning för att försöka ta reda på hur det kunde hända, säger Magnus Holst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS