Misstänkt muthärva kan stoppa nya spårvagnar

ANNONS
|

– Det blir en diskussion som får lyftas om det blir en fällande dom, säger Mårten Ignell på Göteborgs Spårvägar, till SVT Väst.

Uppdrag Granskning har tillsammans med TT granskat en affär mellan Bombardier och Azerbajdzan. En halv miljard ska ha försvunnit i samband med att företaget sålt signalsystem till landets järnväg.

Chef häktad

I förra veckan häktades en chef i företaget för misstänkt mutbrott. Enligt åklagaren är ytterliga anställda misstänktaför samma typ av brott.

Det var sent i höstas som spårvägen beställdenya vagnar från Bombardier och tyska Vossloh Kiepe.

– Det här är ganska färsk information för oss och vi vet inte mycket mer än det som rapporterats i media. Nu pågår en förundersökning och vi får invänta vad den leder till, säger Mårten Ignell, projektledare för upphandlingen.

ANNONS

"Omöjligt för oss"

Mårten Ignell säger till SVT Västatt det skulle vara omöjligt för bolaget att hitta den här typen av oegentligheter som de anställda på Bombardier nu misstänks för.

– Det är helt omöjligt för oss som köpare att hålla reda på en hel jordglob och se vad alla företag gör. Vi tittar som sagt på formella saker.

I kontraktet finns en klausul som ger spårvägen rätt att bryta avtalet under vissa omständigheter, som grova oetiska handlingar.

Bombardier förnekarpåståendet att företaget fuskat i samband med att upphandlingen om signalsystem i Azerbajdzjan.

ANNONS