Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt kroghärva nystas upp i Göteborg

Enligt tillståndsenheten är bulvanverksamhet ett växande problem. – Om du inte står på papperet för restaurangen så kan du bete dig hur som helst, kanske servera för mycket alkohol eller fuska med skatter, säger Annelie Silvander, enhetschef på kommunens tillståndsenhet.

Tillståndsenheten menar att de upptäcker fler bulvaner nu än tidigare.

– Jag skulle säga att de fallen har ökat. Om det beror på att vi har blivit bättre på att hitta dem eller om de alltid har funnits vet jag inte. Men vi hittar fler i dag som vi klassar som någon form av bulvan, där de som blivit av med tillståndet försöker att behålla det genom någon annan.

Under våren har en misstänkt bulvanhärva med fyra kända Göteborgskrogar inblandade nystats upp. Ägarna misstänks ha agerat bulvaner för restaurangens förra ägare - som samtliga förlorat sina serveringstillstånd tidigare.

– Vi har inte lyckats hitta något så här omfattande tidigare, säger Annelie Silvander (se separat artikel).

Tillståndsenheten på Social resursförvaltning ligger bakom anklagelserna om bulvanskap. Anklagelserna grundar sig i ett antal utredningar om indragna serveringstillstånd som gjorts under våren. Det är också enheten som ligger bakom utredningarna som gjorde att de misstänkta bolagen beviljades serveringstillstånd från första början.

– Vi är ju inte poliser i första hand, och här var det av en slump vi fick tag på ett hyreskontrakt som vi kunde gå vidare med. Det är inte svårt att lämna förfalskade papper. Vi skickar en remiss till polisen och skatteverket och prövar, men vi granskar inte äktheten. Det är bara om vi uppenbart hittar något fel som vi kan leta vidare. Om de är smartare än vad vi är kan det bli så här, vi är ingen brottsutredande myndighet i första hand, säger Annelie Silvander.

Har ni gjort tillräckligt för att förhindra detta?

– Ja, jag tycker att vi har gjort ett extremt bra jobb som har hittat detta.

Stefan Lundberg är chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten. Han vill inte uttala sig om det specifika fallet, men har lång erfarenhet av skattebrott inom restaurangnäringen.

– Konsekvensen av bulvaner blir att myndigheters åtgärder blir verkningslösa. Personen som först drev bolaget är inte lämplig och då kringgår man regelverket, säger han.

Jakob Kilner är tillsynshandläggare på enheten för social hållbarhet på länsstyrelsen. Han jobbar med tillsyn över kommunerna och bistår med råd och stöd i frågor som är relaterade till alkohol och tobak.

– Reglerna syftar till att folk inte ska bli för berusade och att unga inte ska få för tidig alkoholdebut. Den ekonomiska granskningen är inte ett självändamål, utan är till för att det ska vara en konkurrens på lika villkor. För om någon fuskar med pengar och skatter och säljer billigt, då kanske någon annan på samma gata känner att den måste sälja billigare, säger Jakob Kilner.

Annelie Silvander förklarar hur bulvaner inom krogbranschen påverkar den enskilde besökaren.

– När man är på en krog så ska man veta att de som är där är lämpliga för uppdraget och att de inte lockas att överservera eller servera till en minderårig.

FAKTA: Serveringstillstånd

Serveringstillstånd regleras av alkohollagen.

Lämplighetskrav ställs på både personliga och ekonomiska förhållanden.

Att lämna oriktiga uppgifter i ansökan gör att lämplighetskravet inte uppfylls.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.