Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Misstänkt greps tre dagar innan sprängdegsrazzian

Mannen i 30-årsåldern häktades igår misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter att polisen beslagtog 15 kilo sprängdeg. Tre dagar före tillslaget greps mannen i samband med att han försökte bryta upp ett vapenskåp. Nu tar Säpo över ansvaret för förundersökningen.

Under måndagen häktades tre män som i torsdags kväll greps i samband med att polisen stormade en lägenhet i Tynnered i Göteborg där man bland annat hittade sprängmedel, vapen och nazistsymboler. 

Enligt uppgifter till GP rör det sig om hela 15 kilo sprängdeg som polisen anträffade i en lägenhet tillhörande en man i 50-årsåldern.

Mannen har tidigare varit engagerad i det högerextrema medborgargardet Soliders of Odin och i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, som numera använder sig av namnet Nordiska motståndsrörelsen.

Mannen i 50-årsåldern har tidigare varit engagerad i nazistiska SMR. 

Tillslaget gjordes enligt uppgifter till GP efter att polisen under kvällen den 2 november hade span mot den tidigare SMR-mannens lägenhet där man befarade att det förvarades brottsligt material. 

Greps två gånger samma vecka 

I samband med att polisen spanade mot den äldre mannens lägenhet dök mannen i 30-årsåldern upp vid platsen och gick in i bostaden. Omkring tio minuter senare dök även en yngre släkting, i 25 årsåldern, till den äldre mannen upp vid platsen. 

Mannen i 30-årsåldern greps därefter i samband med att han lämnade lägenheten och i anslutning till det greps även de övriga två.   

De tre männen sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 

Stulen pistol försvunnen 

Enligt uppgifter till GP var det andra gången under samma vecka som mannen i 30-årsåldern blev gripen av polisen. Tre dagar tidigare, under måndagen den 30 oktober, greps mannen i samband med att han och en fjärde man försökte bryta upp ett vapenskåp i en gångtunnel. 

Polisen tipsades om händelsen av en inringare och efter en språngmarsch kunde båda männen gripas i närområdet. Efter att de satt anhållna en kortare period släpptes de av polisen. 

Vapenskåpet som männen försökte bryta upp stals, enligt uppgifter till GP, tidigare i oktober från ett skyddsrum i ett bostadshus där mannen i 30-årsåldern bor. I skåpet försvarades en pistol som polisen ännu inte anträffat. 

Säpo tar över 

Under tisdagseftermiddagen tog Säkerhetspolisen över ansvaret för förundersökningen och utredningen leds nu av en åklagare på riksenheten för säkerhetsmål. 

Fram tills dess leddes utredningen av kammaråklagare Johan Udén. När GP var i kontakt med Udén innan utredningen togs över av Säpo uppgav åklagaren att han inte visste om det första gripandet av mannen i 30-årsåldern låg till grund för att polisen senare hade span mot lägenheten där man hittade 15 kilo sprängdeg. 

När det gäller frågor om misstankarna som mannen i 30-årsåldern greps för den 30 oktober svarade Udén:

– Det är en misstanke som ligger på honom, men det är inget han är häktad för, han är häktad för det som hände den 2 november. 

Johan Udén ledde utredningen fram tills på tisdagseftermiddagen. 

Åklagaren berättade också att mannen som greps med tillsammans med 30-åringen vid den första polisinsatsen inte är intressant i utredningen gällande förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 

Vad det gäller pistolen, som polisen vet förvarades i det stulna vapenskåpet, uppger Udén att den i nuläget inte kopplas till husrannsakan som gjordes tre dagar senare. 

– Den är inte indragen i det här vad vi vet än så länge, men man får väl utreda det och se om det vapnet dyker upp någonstans, men det är för tidigt att säga. 

Att utredningen nu leds av Säkerhetspolisen menar myndighetens presschef Karl Melin beror på att ärendet ligger inom deras uppdrag för att skydda riket. 

– Vi har sedan i fredags morse arbetat nära polisen i det här ärendet, och att vi nu tar över förundersökningen ligger helt enkelt inom ramen för vårt uppdrag, konstaterar Melin. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.