Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt farligt utsläpp orsakade stort räddningspådrag

Räddningstjänsten larmades till ett farligt utsläpp i Älvsborgshamnen i Göteborg. Det visade sig i efterhand inte vara något farligt utsläpp utan en ventil som pyste på grund av övertryck i en tom behållare.

Larmet kom in klockan 10.11 på torsdagen.

– Larmet gjorde gällande att ett farligt ämne läckt ut från en behållare. Personal i hamnen hörde ett ”pysljud” och slog larm, säger Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Tetraklorepylen, som enligt uppgift till räddningstjänsten skulle finnas i behållaren, är en farlig och låggradigt giftig vätska vars ångor man inte ska andas in eller få på huden. Den används bland annat i biltvättar. Vätskan uppges inte vara brandfarlig.

– Vi har gjorde en första besiktning. Kemdykare med skyddsutrustning förberedde en insats med syfte att försöka täta läckan, säger Mats Gränsmark.

Det var en omfattande räddningsinsats som pågick i hamnen. Åtta enheter från räddningstjänsten var på plats liksom ambulans.

I efterhand visade det sig inte vara något farligt utsläpp utan en ventil som pyste på grund av övertryck i en tom behållare. Räddningsinsatsen avslutades vid 11-tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.