Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Göteborgs hamn har haft höjd beredskap hela februari,
Göteborgs hamn har haft höjd beredskap hela februari,

Misstänkt fall av coronavirus upptäcktes på Landvetter

Folkhälsomyndigheten uppgraderade på tisdagen risken för att personer som smittats av coronaviruset utomlands upptäcks i Sverige. Göteborgs Hamn har höjt beredskapen för ankommande fartyg men på Landvetter flygplats sker inga förändringar utan nya direktiv från myndigheterna. Under måndagen upptäcktes dock ett misstänkt fall av coronaviruset på flygplatsen.

Förutom i Kina sprids smittan i Sydkorea, Italien och Iran.

Landvetter flygplats utanför Göteborg har direktflyg till italienska Bergamo och så sent som på tisdagskvällen landade ett plan från Irans huvudstad Teheran på Landvetter.

Misstänkt fall på Landvetter

När ett plan från Italien under måndagen ankom till flygplatsen misstänktes en av passagerarna vara smittad med coronaviruset. Swedavia vill inte kommentera händelsen och hänvisar till regionens smittskyddsläkare.

– Det var flygplatsen som hörde av sig till oss enligt den gemensamma rutinen vi har, säger Gunilla Ockborn, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Hur det misstänkta fallet hanterades vill Gunilla Ockborn inte gå in på närmare.

– Jag diskuterar inte enskilda ärenden, men om man identifierar en person som misstänks vara smittad så gör man en bedömning om det är aktuellt eller inte och vilken typ av sjukvård personen behöver, säger Gunilla Ockborn.

Personen visade sig senare inte vara smittad av coronaviruset.

LÄS MER: Så är beredskapen inför nya coronaviruset

Bara att knalla in

Utöver sedvanlig säkerhetskontroll görs inga närmare undersökningar av passagerare som ankommer till Landvetter utan det är bara att knalla in.

– Vi har en grundberedskap och följer strikt de direktiv vi från Folkhälsomyndigheten och från smittskyddsläkare, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör vid Göteborg Landvetter Airport, och fortsätter:

– Vi har en tät dialog med myndigheterna och får vi nya direktiv för hur vi ska agera så gör vi det direkt.

Hur kan det påverka resenärerna rent praktiskt?

– Det är svårt att uttala sig om eftersom vi inte har fått några nya direktiv, jag har heller ingen expertkunskap på det medicinska området. Vi agerar efter de direktiv vi får, säger Anna Strömwall.

På Landvetter avvaktar man direktiv från Folkhälsomyndigheten. OBS: Arkivbild Bild: Stefan Berg
På Landvetter avvaktar man direktiv från Folkhälsomyndigheten. OBS: Arkivbild Bild: Stefan Berg

Förståelse för oro

Risken för en allmän spridning av coronavirus i Sverige har ökat, men bedöms fortfarande som låg.

– Jag har full förståelse för att våra resenärer har många frågor och att de kan känna oro inför hur de ska agera. De bästa man kan göra är att hålla sig uppdaterad, exempelvis via Folkhälsomyndigheten, säger hon.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog från Folkhälsomyndigheten, är det inte meningsfullt med screening på flygplatser. Det är ineffektivt och slukar sjukvårdsresurser, enligt honom.

– Av de 300-400 personer som har hittats utanför Kina så är det bara en handfull som har upptäckts i screening på flygplatser. Alla andra har hittats ute i samhället efteråt, sa Anders Tegnell under en presskonferens på onsdagen.

Risken för så kallade ”importfall” där personer med sjukdomen reser till Sverige bedöms som hög. Men spridningen till fler utöver ”importfallen” bedöms ändå som låg.

– Vi tror fortfarande att Sverige kommer kunna ligga på en låg smittspridningsnivå inom den närmsta framtiden, säger Anders Tegnell.

Höjd beredskap i hamnen

Hos Göteborgs Hamn, som är en av åtta karantänshamnar i landet, höjdes beredskapen redan i början av månaden genom att man tog ett steg utöver Folkhälsomyndighetens direktiv.

LÄS MER: Nu anländer nya coronaviruset

– Befälhavarna på fartygen ska lämna hälsodeklarationer för alla ombord ett dygn innan fartyget anlöper Göteborg, säger hamnkapten Åsa Kärnebro, och fortsätter:

– Är det så att det finns smitta eller misstanke om smitta ombord så är det smittskyddsläkare som ska ta beslut om fortsatta åtgärder som eventuell isolering eller andra säkerhetsåtgärder, säger hon.

Till Göteborg kommer många kryssningsfartyg och i de fallen ytterligare åtgärder.

– Branschorganisationen för den typen av fartyg har tagit beslut om hälsoundersökning av alla passagerare och är det någon som inte är frisk, har feber eller andra tecken på smitta, så får de inte gå ombord, säger Åsa Kärnebro.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.