Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Misstänkt för Gårdstensmorden släpps på fri fot

Den man som tidigare misstänkts för mord i fyra fall i Gårdsten i Göteborg har släppts på fri fot. Enligt åklagaren har misstankarna mot honom minimerats. – Det är inte längre något som talar för att den tidigare frihetsberövade mannen är den som är ansvarig för hustruns och barnens död, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson.

Det var förra torsdagen som en kvinna och ett barn hittades avlidna i en lägenhet i Gårdsten efter att räddningstjänsten kallats dit på grund av en brand. Även två andra barn fanns i lägenheten och fördes till sjukhus, men deras liv gick inte att rädda. 

Den man i 50-årsåldern som tidigare häktats på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av mord, har försatts på fri fot. Detta efter att obduktionen på mamman och ett av barnen visat att mannen inte är ansvarig för deras död.  Åklagaren Helena Treiberg Claeson fick besked om obduktionens resultat under onsdagseftermiddagen. 

– Jag fick beskedet och fick sitta och prata med teknikerna från obduktionen under sena eftermiddagen. Då kom det fram att skadorna kvinnan hade, enligt rättsläkare, med största sannolikhet var självtillfogade och att hon inte avlidit av skadorna utan till följd av branden, säger hon. 

Trots det är det i nuläget fortfarande oklart hur barnen i lägenheten dog. 

– Endast ett av barnen har ännu hunnit obduceras och enligt rättsläkare kan man ännu inte avgöra vad som ledde till barnets död, om det var skadorna det tillfogats eller om det var branden men alla avlidna hade liknande skador. Det är inte längre något som talar för att den tidigare frihetsberövade mannen är den som är ansvarig för hustruns och barnens död, säger Helena Treiberg Claeson. 

De andra två barnen kommer att obduceras på fredag.

– Deras skador ser liknande ut så det kommer förmodligen tyda på samma sak, säger Helena Treiberg Claeson. 

"Inte ansvarig för deras död"

Åklagaren klargör att misstankarna mot mannen har minimerats. Dock poängterar hon att förundersökningen fortfarande pågår och att man ännu inte kunnat bringa klarhet i hur branden uppstod. Misstankarna har ännu inte formellt avskrivits. 

– Det är för att vi bara har fått preliminära rapporten än, men det är två rättsläkare som sagt att skadorna är självtillfogade av kvinnan. Men än har inte alla barnen obducerats, det finns ingen brandutredning och ingen tidpunkt. Alla detaljer måste samlas in först, men det finns inte något som skulle tyda på att mannen skulle vara misstänkt, säger Helena Treiberg Claeson. 

Hon påpekar också att det inte finns några andra misstänkta för dådet och att det är osannolikt att det tillkommer.

– Om man hittar en kvinna och hennes tre barn avlidna i en låst lägenhet där alla har liknande skador så är sannolikheten stor att det handlar om ett utvidgat självmord. Det finns det absolut inget som tyder på att det skulle vara en utomstående gärningsman, säger Helena Treiberg Claeson. 

LÄS MER: Kvinna och tre barn mördades i sitt hem

Mannen chockad och bedrövad

Den frisläppte mannens advokat Poly Jensell säger att mannen känner en otrolig lättnad, men samtidigt en stor sorg. 

– Han har ingen förklaring till vad som har hänt, han befinner sig fortfarande i chock och han har många obesvarade frågor som han försöker förstå. Vad har hänt? Vad har hänt barnen? Vad har fått frun att skada sig själv?, säger Poly Jensell. 

Poly Jensell beskriver mannens reaktion efter beskedet om obduktionen som en chock och bedrövelse. 

–  Men man ska vara väldigt tydlig med att obduktionen inte är klar, alla har inte obducerats än. Det är ingen som vet något än, han är bedrövad för att något fått frun att skada sig själv och mest troligt skadat även barnen. Han har ingen förklaring och är bedrövad, säger hon och fortsätter:

– Det enda han vet är att det inte är han som har gjort det, vilket har varit hans inställning från första början. 

Samtidigt är hennes klient lättad över att misstankarna mot honom har minimerats och att han kan börja sörja. Poly Jensell var på plats när mannen släpptes från häktet. 

– Då såg jag till att han kom till en trygg plats där han kan återhämta sig och försöka någonstans landa i det här. Det här har varit några oerhört intensiva dygn för min huvudman med många förhör och tankar att hantera, säger hon. 

Vännen lättad

En nära vän till familjen som GP har varit i kontakt med är lättad över att mannen har släppts. 

– Tack och lov att han är släppt. Jag bad till gud om det och nu har det hänt. Det är glädjande nyheter. Vi vill försöka träffa honom så fort som möjligt. Han är säkert helt förstörd, det går inte att föreställa sig hans sorg, säger familjevännen. 

LÄS MER: Vännen: "Jag var gäst på deras bröllop"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.