Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den 47-årige mannen döms till fem och ett halvt års fängelse för att under många år han utsatt sin fru och sina fyra barn - varav tre döttrar - för hedersförtryck och hedersvåld.

Misstänks för år av hedersförtryck - så blev straffet

Under flera år utsatte en 47-årig man, bosatt i Göteborg, sin familj för hedersvåld och hedersförtryck. Hans vapen var bland annat ett bälte med ett metallspänne, föreställande ett tjurhuvud.

GP har i artikelserien ”Hedersflickorna” berättat om att bara ett litet antal män fälls i domstol för hedersrelaterade brott.

Men här är ett färskt exempel på motsatsen:
Den 47-årige mannen, medborgare i Syrien, döms till fem och ett halvt års fängelse för grov kvinnofridskränkning, grov fridskränkning, grov egenmäktighet med barn och två våldtäkter.

Nöjda utredare

De fem offren – den unga hustrun och fyra barn – tillerkänns sammanlagt 450 000 kronor i skadestånd för den terror de tvingats genomlida.

– Vi är extremt nöjda med att vi lyckats landa det här ärendet i en såpass kraftfull dom. Det har funnits starka lojaliteter och inledningsvis var det besvärligt att få de anhöriga att prata ut om vad som verkligen hänt, förklarar kammaråklagare Mats Ihlbom.

Han tillägger:
– Det är intressant att tingsrätten köpte vårt resonemang kring hedersproblematiken och att den bedömdes som försvårande för den misstänkte.
 

Gift som tonåring

Mannen och kvinnan (då endast 17 år gammal) gifte sig i hemlandet 2003.
Äktenskapet var arrangerat av deras föräldrar. De tre flickorna och deras bror är födda mellan 2004 och 2011.

Familjen invandrade till Sverige 2012. Efter många turer kontaktades socialtjänsten i Mölndal i juni 2015. Kvinnan ville skiljas och fick ett skyddat boende.

Samtidigt tog mannen med sig de två yngsta barnen till Mellanöstern och lämnade dem där hos släktingar.
– Enligt min uppfattning var det för att sätta press på mamman och försöka förmå henne att komma tillbaka till honom, menar åklagaren.
 

Tortyrliknande förhålllande

Under en omfattande utredning medverkade svensk polis till att barnen kunde återvända. 47-åringen anhölls och häktades – och familjemedlemmarna vågade slutligen avslöja de tortyrliknande förhållande som de levt under.

I samband med rättegången vittnade en sakkunnig, Devin Rexvid, forskare vid institutionen för socialt arbete på Umeå Universitet.
Han beskrev hederskultur som ”kollektivets kontroll av mäns kontroll av kvinnans beteende, kropp och sexualitet”.

Två socialsekreterare betonade att målsägandenas fall var typiska för personer som drabbats för hedersvåld och trakasserier.
 

"Stöd för hederskultur"

Tingsrätten ansåg därefter att det fanns ”stöd för åklagarens påstående om hederskultur och detta var besvärande för den tilltalade”.

En detalj är – enligt barnförhören – något som kallas tjurens bälte, en livrem med metallinslag som frekvent använts i misshandels-situationer.
– Den här förundersökningen visar tydligt vad kvinnor och barn riskerar att utsättas för i vissa kulturer där den manliga äganderätten råder, summerar Mats Ihlbom.

47-åringen själv hävdade följande inför rätten:
– Det mesta som hon (hustrun) uppgett är inte sant. Hon vill smutskasta mig. Barnen säger felaktiga saker som jag påstås ha gjort för att deras mamma sagt till dem att säga så.
 

Ingen utvisning

Åklagaren yrkade även på utvisning. Rätten motsatte sig dock detta med motiveringen att dagens verkställighetshinder kan förmodas vara liknande efter avtjänat straff.

Hustrun och barnen har numera skyddade personuppgifter och bor på hemlig ort.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.