Misshandlades när han vägrade tigga och stjäla

Han kom hit med hopp om att få jobb. Men allt gick snett. Han blev misshandlad när han vägrade tigga och stjäla och utsattes för sexövergrepp. Gång på gång sökte han förgäves hjälp hos Socialjouren, innan han till slut fick hjälp att resa hem.

ANNONS
|

Social resursförvaltning har nu gjort en Lex sarah-anmälan där det konstateras att det som hänt är allvarligt. Socialjouren måste rätta till flera brister för att det inte ska kunna hända igen.

Det tog närmare tre veckor innan mannen, som bedömts som "svagbegåvad", fick skydd och hjälp med att resa tillbaka till Bulgarien efter mardrömsvistelsen i Göteborg.

Kvällen den tredje februari träffar några poliser på en bulgarisk man på centralen. De förstår inte vad han vill och tar med honom till Socialjouren. Via en telefontolk ber mannen om hjälp för att kunna resa tillbaka till Bulgarien. Han berättar att han har kommit till Göteborg tillsammans med några landsmän och hoppats på att få jobb. Väl här har han tvingats tigga, uppmanats att stjäla och blivit misshandlad när han vägrat. Han lyckas fly och får då kontakt med polisen.

ANNONS

Ingen skyddsbedömning görs

Trots att han uppfattats som svagbegåvad och allthan varit utsatt för gör Socialjouren ingen bedömning av mannens behov av skydd. Man ser till att han får en sovplats på ett härbärge och uppmanar honom att återkomma dagen därpå, då särskilda EU- handläggare ska finnas på plats.

Men när han kommer dit nästa dag blir han uppmanad att komma tillbaka dagen efter. I utredningen från den dagen står att läsa:

"Det framkommer senare att han varit inblandad i sexuell aktivitet på Socialjourens toalett med en för honom okänd man. Det togs aldrig upp med honom om det var frivilligt eller skedde under tvång vid detta tillfälle. Händelsen lämnades utan åtgärd och dokumenteras inte."

När mannen en tredje dag söker upp till Socialjouren blir han missförstådd. Socialsekreteraren tar inte del av vad som dokumenterats om hans första besök och hänvisar honom till ett arbetscentrum för EU-medborgare.

Får äntligen hjälp

Det ska dröja fram till den 21 februari innan mannen på nytt kommer till Socialjouren. Och nu får han äntligen hjälp.

"Socialsekreterare som tar emot honom bedömer att han farit/far illa, att han saknar medel och han ger intryck av att vara utsatt och eventuellt svagbegåvad. Man bedömer att han behöver skydd och boende i avvaktan på hemresa."

ANNONS

Dagen efter får han träffa en EU-handläggare som ordnar en hemresa och som också informerar om hans möjligheter att polisanmäla brotten han utsatts för. Men han vill inte göra någon anmälan. Han vill bara komma hem.

Det finns många oklarheter och en mängd frågetecken kring hur mannen kunde hamna mellan stolarna trots sin uppenbara utsatthet. Utredningen efterlyser en tydlig handlingsplan för att komma tillrätta med brister vad gäller rutiner, riktlinjer, dokumentation och samarbete.

"Olyckligt"

Malin Östling, verksamhetschef för Socialjouren, säger att det hela är olyckligt.

– Nu måste vi täppa till hålen och se över organisationen, säger hon. Lex sarah är till för att vi ska fånga upp det som går fel. Även om vi inte kan reparera det som hänt, måste vi se till att det inte händer igen.

Anmälan skickades in till Ivo den sjätte september - ett halvår efter det inträffade. Personalbrist och kommunikationssvårigheter ska ha gjort att utredningen drog ut på tiden.

Socialjouren har polisanmält de brott som mannen berättat att han varit utsatt för.

ANNONS