Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Misshandlade SD-politiker

En 40-årig man åtalas för att ha misshandlat SD-politikern Jan Borsing på en buss i Göteborg. För ett halvår sedan var det politikern som dömdes för misshandel av en busschaufför.

Enligt åtalet har den misstänkte 40-åringen den 14 maj slagit till Jan Borsing med knuten näve på en buss vid Jaegerdorffsplatsen i Göteborg. Resultatet blev "smärta, svullnad och sårskada."

I december 2011 dömdes den slagne för att ha slagit en busschaufför som krävt att han skulle stämpla - trots att Jan Borsing visade att han var pensionär och hade rätt att åka gratis. Den fällande domen har överklagats. Målet kommer upp i hovrätten i augusti.

- Föraren visste att jag var Sverigedemokrat och det var därför det blev som det blev. Men jag har inte slagit honom, bara puttat undan honom, säger Jan Borsing.

Bussföraren hävdade att han fått ett sprucket revben, och tingsrätten valde att gå främst på hans berättelse.

Frågan är om det finns ett samband mellan den händelsen och den senaste, där alltså SD-politikern fick en rejäl smäll.

- Vi har frågat oss det, eftersom han gick rakt på mig av alla människor på bussen, säger Jan Borsing.

Enligt honom gick mannen fram och tillbaka i bussen några gånger, för att därefter trycka in en stor väska framför honom.

- Som om det var meningen att jag inte skulle kunna komma ut. Sedan fortsatte han att gå. Jag tänkte att jag väl kliver över väskan när bussen kommer till Klippan. Men då kom han mot mig bakifrån, säger Jan Borsing och fortsätter:

- När jag tittade efter om han skulle sätta sig fick jag ett knytnävslag. Utan någon förklaring. Det var en jäkla smäll och jag började blöda. Poliserna som kom fick ju hämta pappershanddukar åt mig.

Sedan domen i tingsrätten sitter inte Jan Borsing kvar som nämndeman. Han har också dragit sig tillbaka från SD:s styrelse. Men han företräder fortfarande SD i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.