Namo Rafeq (i rutigt till vänster) och Mikael Emmerstorfer (i mössa) efter SVT-inspelningen.
Namo Rafeq (i rutigt till vänster) och Mikael Emmerstorfer (i mössa) efter SVT-inspelningen.

Misshandeln debatteras i SVT

ANNONS
|

Namo och hans kompisar hade en tyst minut för Carl-Eric under dagarna efter att han blivit utsatt för brutal misshandel på torget i Kortedala. På Skärtorsdagen var fyra av kompisarna med i tv-studion under inspelningen av SVT Debatt, där den mycket grova misshandeln i Göteborg var ett av ämnena.

– Det är tragiskt, det ska inte få hända. Det är bra att media rapporterar om det så att folk vet om det. Men det kan också vara dåligt, folk kan bli rädda för att säga till, säger Namo Rafeq till GP.

Det är oklart vad som föregick misshandeln, men en teori är att Carl-Eric sa till en grupp på sju pojkar att sluta reta hans hund Barney. 61-åringen blev sedan svårt misshandlad och ligger nu i koma med svåra hjärnskador. Fyra pojkar har häktats, misstänkta för synnerligen grov misshandel. Ytterligare två pojkar har placerats på ungdomshem, misstänkta för att ha medverkat, och den sjunde och yngste pojken har socialtjänsten tagit hand om.

ANNONS

Det har varit en omfattande mediabevakning av händelsen i tidningar och i radio, och på torsdagskvällen sänds Debatt-programmet.

Inga Kortedala-killar

– Det står överallt att det är ungdomar från Kortedala, men de var ju inte härifrån. Det ger en dålig bild, folk tror att man blir nedslagen bara man kommer hit. Så är det ju inte, de flesta ungdomar här har blivit lugnare den senaste tiden, säger Mikael Emmerstorfer, 16, till GP.

Carl-Erics kompis Rosa Andersson tycker att mediebevakningen har varit bra.

– Det är jätteviktigt att det kommer ut, att visa att det handlar om en livs levande människa som har drabbats. Det är viktigt att det blir en diskussion om det så att det inte bara blir tyst, säger hon.

Har polisanmälts

Rektorn på den skolan där de sju pojkarna går berättar att de har sett ett oroväckande mönster hos den här gruppen.

– De har ändrat umgängesvanor, det har funnits ett ökande skolk, vi har hört från andra håll att de här eleverna stör. Vi har också gjort polisanmälningar mot pojkar i den här gruppen, säger rektorn till GP.

Skolan har haft en process igång, bland annat med föräldramöte, som GP berättade i torsdagstidningen.

ANNONS

– Vi har pratat med föräldrarna tidigare också, men den processen kanske skulle ha varit mer effektiv, med ett högre tempo och mer kraft, säger rektorn.

Det har cirkulerat uppgifter om att en person ska ha ingripit under misshandeln. Men flera vittnen berättar att det inte stämmer, att ingen ingrep. Under inspelningen av tv-programmet diskuterades frågan om en civilkuragelag.

– Utgångspunkten ska vara "vad kan jag göra?". Alla kan tillkalla hjälp och larma, säger Caroline Czyber (KD), riksdagsledamot i justitieutskottet, som driver frågan om en sådan lag.

Poliskommissarie Bertil Claesson tror inte på lagstiftning i frågan.

– Det blir svårt för oss poliser om man lagstiftar i en sådan fråga. Hur ska vi avgöra vilka som skulle ha kunnat ingripa? säger han.

ANNONS