Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Missade att budgetera 60 miljoner – täcks upp av eget kapital

En chef på kretslopp- och vattenförvaltningen missade att budgetera kostnader på 60 miljoner kronor. Nu godkänner kommunstyrelsen att förvaltningen får använda sitt eget kapital för att täcka upp det kraftiga underskottet.
– Det är en stor och allvarlig miss, säger Jonas Ransgård (M).

Kommunstyrelsen beslutade på onsdagen att säga ja till Kretslopp och vattennämndens begäran om att få använda sitt egna kapital för att täcka upp ett stort minushål som uppstått i budgeten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det handlar om närmare 60 miljoner kronor motsvarande administrativa utgifter, som en chef helt hade missat att budgetera. Något som GT har skrivit om tidigare.

– De har haft en ekonomichef som i sin budget som förbisett hela administrationskostnaden. Det handlar om en bokföringsmiss och personen jobbar inte kvar, säger Jonas Ransgård (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Det är ett administrativ misstag, ett så kallat handhavande fel som man upptäckt, säger kommunalråd Daniel Bernmar (V).

LÄS MER: Hög chef omplacerad – fattades 60 miljoner

Beslut om att få använda eget kapital

Kretslopp och vattennämnden har enligt regelverket bara tillåtelse att besluta om 4,7 miljoner kronor av det egna kapitalet.

Ska nämnden använda sig av mer måste kommunstyrelsen ge sitt godkännande.

Med anledning av det beslutade kommunstyrelsen att tillåta nämnden att använda sig av 24 miljoner kronor av det egna kapitalet för att täcka upp det kraftiga underskottet för 2018.

– Det är en stor och allvarlig miss, men det är inte på det sättet att man beger sig in för att göra en besparing inom förvaltningen, säger Jonas Ransgård (M).

VA-taxan måste höjas

Felet gjordes redan under 2016 och konsekvenserna går ut över åren 2017-2019.

Det budgeterade hålet för i år täcks upp av nämndens eget kapital, men för det kommande året, kommer VA-taxan, alltså den avgift som gör vatten- och avloppsverksamheten går runt, att behöva höjas.

VA-taxan har tidigare utgått från en felaktig budget och har alltså hela tiden behövt ligga på en högre nivå.

Det beslutet kan kommunfullmäktige klubba i november.

– De kan inte göra justeringar av taxan i år, men de kommer att ändra det inför nästa år. Dagens beslut är för att lösa problematiken under det här året, förklarar kommunalråd Ulf Kamne (MP).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.