Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/20

Minst 10 000 personer deltog i demonstrationståget

Klockan tolv under lördagsförmiddagen samlades motståndare till Västlänken på Gustaf Adolfs torg och tågade för att demonstrera mot Västlänken. – Vi gör det här för att rädda undan Göteborg från en total katastrof, säger Caroline Thelning, en av arrangörerna bakom demonstrationen.

Strax före 13 började tusentals demonstranter tåga med start från Gustaf Adolfs torg för att ta sig upp till Götaplatsen av en orsak: Att demonstrera mot omdebatterade Västlänken.

– Det här är en katastrof, det är inte för göteborgare utan för de människor som kommer in mot Göteborg, säger en av demonstranterna till GP.

En annan demonstrant menar på de som är för Västlänken, inte har läst på vad satsningen innebär.

– Jag anser att Västlänken är den största miljökatastrofen som man ens har funderat på att göra i Göteborg, till absolut ingen nytta för någon, inte ens för pendlarna.

Caroline Thelning är en av arrangörerna bakom demonstrationen.

– Vi gör det här för att rädda undan Göteborg från en total katastrof, säger hon.

En av de som deltar i tåget är Martin Wannholt, kommunalråd och partiledare för Demokraterna i Göteborg. Även om han tycker att det är viktigt att vi Västlänkenmotståndare organiserar sig, så tror han att effekten på politikerna i kommunstyrelsen är begränsad. 

– En demonstration påverkar tyvärr varken kommunstyrelsen eller domstolen. Ingen av dem kommer att ändra sin uppfattning på grund av demonstrationen. Men det är bra och roligt att folk visar sitt engagemang, säger han.

Trafikverket, som ansvarar för projektet, har argumenterat att Västlänken krävs som ett centralt nav för att det ska vara möjligt att bygga ut järnvägssystemet i regionen.

– Visst kan man bygga ett nav, men om det dröjer flera decennier innan man bygger ekrarna så kommer navet att hinna rosta sönder, säger han.

Lugn demonstration

Enligt polisinsatschef Richard Sörensen har minst 10 000 deltagit i tåget under lördagen.

–  I nuläget kan vi inte ge exakta siffror, men när tåget lämnade Gustaf Adolfs torg strax innan klocka ett så uppskattade vi antalet deltagare till minst 10 000. Jag följde de första deltagarna i tåget, och när jag kom upp till Götaplatsen var det fortfarande demonstranter kvar nere på Gustaf Adolfs torg. Det är absolut fler deltagare än vid demonstrationen 2015, säger han.

Richard Sörensen fortsätter och säger att det var länge sedan han upplevde ett lika långt tåg. Men trots det stora antalet deltagare så har det varit en lugn demonstration, säger han.

– Det har varit en lugn och fin demonstration. Vi har inte haft några problem alls. Det enda vi har behövt göra är trafikreglering. 

Målet med dagens demonstration har varit att få Göteborgs politiker att antingen stoppa eller omförhandla projektet. Detta trots att processen är långt gången och den planerade byggstarten är redan nästa år.

– Men även om färre skulle delta i dag så är det inte på grund av frågan är avgjord, har arrangören Caroline Thelning, tidigare berättat för GP.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.