Minskat våld trots sen stängning

ANNONS
|

Diskussionerna om ändrade öppettider på krogen tog sin början när förre polismästaren, Lars Klevensparr, skrev ett brev till kommunstyrelsen och krävde att 05-tillstånden för samtliga krogar i Göteborg skulle dras in. Kortare öppettider skulle minska våldet i centrum, hävdade han.

Krögarna rasade och menade att det påståendet saknade täckning. Och nu, två och ett halvt år senare, får de medhåll av polisens krogsamordnare Bo Källvik.

–I den statistik som jag har sett finns det ingenting som tyder på att våldet skulle öka efter klockan tre på natten. Jag har svårt att se logiken i att krogarna måste stänga tre på fredagar men får ha öppet till fem på lördagar, säger han.

ANNONS

Enligt Bo Källvik har våldet runt krogarna i centrala Göteborg minskat markant under det senaste halvåret. Trots att de har fått ha öppet till 05.00.

Förklaringen är att man genomfört flera gemensamma insatser för att komma tillrätta med de problem som funnits.

–Vi har jobbat hårt tillsammans med krögarna för att Avenyn ska vara en trevlig plats att vistas på under helgerna, säger han.

I den infekterade debatten om öppettiderna på krogen har den styrande majoriteten fått motstå den fränaste kritiken – såväl från opposition som från missnöjda krögare. Men den utlösande faktorn för det politiska käbblet var trots allt Lars Klevensparrs brev och polisens krav på tidigare stängning på krogen.

I alkohollagen står det uttryckligen att polismyndighetens ”yttranden och inställningar alltid ska tillmätas stor betydelse vid bestämmande av serveringstider”. Kort sagt – när polisen säger ifrån om serveringstillstånden ska politikerna lyssna.

Dario Espiga (S) är ordförande för Social resursnämnd, den kommunala instans som sköter serveringstillstånden:

–Vi har stort förtroende för polisens bedömningar och Lars Klevensparrs brev gjorde oss medvetna om problemen på Avenyn. Sen är det tråkigt att debatten bara har handlat om öppettiderna på krogen. Trots allt är det bara en av alla åtgärder som vi har vidtagit och som vi redan ser effekten av.

ANNONS

Att sambandet mellan gatuvåldet och krogarnas öppettider nu ifrågasätts av en företrädare för samma myndighet som en gång hävdat att ett sådant samband finns, är ingenting som Dario Espiga fäster någon större vikt vid.

–Vår uppgift är att lyssna på polismyndigheten, inte på enskilda poliser, och mig veterligen har myndigheten inte ändrat uppfattning i frågan, säger han.

Magnus Albrektson, som äger Park Lane på Avenyn, är förmodligen den krögare som protesterat livligast mot 03-beslutet. Precis som de andra 05-krögarna går han miste om intäkter i och med tidigare stäningstider på fredagar. Men Albrektson hävdar å det bestämdaste att det inte är pengarna som driver honom.

–Inte alls. Det jag vill ha är en vettig förklaring till varför man fattar det här beslutet. Utåt sett har polisen hela tiden sagt att våldet minskar om krogarna stänger tidigare, men det är ju lögn. Det är skönt att någon inom kåren äntligen medger det öppet.

I Göteborg har15klubbar tillstånd att ha öppet till 05.00 på fredagar och lördagar, men redan innan de nya riktlinjerna träder i kraft har sju valt av dem valt att stänga ­tidigare på fredagar. Sebastian Kapocs driver Yaki-Da, som stänger 04.00.

–De nya reglerna får inte särskilt stora konsekvenser för oss, eftersom det bara handlar om en timme i veckan. Men de får konsekvenser för stan. Jag tycker att det gör Göteborg till en mindre intressant plats.

ANNONS

Patricio Pons, krögare på Rio Rio är inne på samma linje:

–Göteborg tappar som turiststad. I Latinamerika och Spanien har man öppet till sju, så varför skulle inte vi klara av att ha öppet till fem? Dario Espiga borde besöka verkligheten lite oftare.

Detta har hänt

I december 2010 kräver polisen, genom ett brev från Lars Klevensparr till kommunstyrelsen, att inga krogar i Göteborg ska få servera alkohol efter klockan tre på natten. Ett av skälen är att det är för stökigt i centrum.

Krögarna rasar och menar att den egentliga orsaken till polisens utspel är att man inte har råd med personalens OB-kostnader efter klockan tre.

Alkoholforskaren Fredrik Spak får i uppdrag av kommunstyrelsen att undersöka hur tidigare stängning på krogen skulle påverka folkhälsan. Spak kommer fram till att ingen ”annan åtgärd skulle leda till en lika stor minskning av våldet.” Men slutsatserna i rapporten ifrågasätts från flera håll.

Politikerna i Social resursnämnd föreslår att Göteborgs krogar endast ska få servera alkohol till klockan tre.

De borgerliga partierna, utom Kd, vill behålla nuvarande öppettider. Samtliga av fullmäktigepartiernas ungdomsförbund delar den åsikten.

Splittringar inom Socialdemo­kraterna leder till att kommunstyrelsen röstar för en kompromiss, där krogarna ska stänga tre på ­fredagar men tillåtas ha öppet till fem på lördagar. Det slutligtiga beslutet ska klubbas i kommunfullmäktige.

ANNONS

Ett upprop på nätet startas för att behålla femtiderna. Närmare 13 000 skriver på.

I maj 2012 röstar kommunfullmäktige för kommunstyrelsens kompromissförslag. Genom taktikröstning försvann dock 05-förslaget innan den sista röstningsomgången. De nya bestämmelserna börjar gälla den 15 augusti 2013.

Krogarna som måste stänga tidigare

Park Lane Club/ Madison (05/05)

Restaurang Excet/Lemon Bar (05/05)

Peacock (05/05)

Casino Cosmopol Göteborg (05/05)

Jazzklubben Nefertiti (05/05)

Restaurang The Dubliner Down Town (05/05)

Rio Rio (05/05)

Greta’s Café Bar & Kök (04/04)

Lounges (04/04)

Sticky Finger´s (04/04)

Yaki-Da (04/04)

Berså Bar (04/04)

Restaurang Valand och Lilla London (03/05)

Hard Rock Cafe (03/04)

Peacock (03/03)

(Siffrorna inom parentes är nuvarande öppettider under fredag/lördag)

ANNONS