Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Minnesmärke uppsatt där nazisterna stoppades

Ett minnesmärke i hjärtformat har hängts upp i ett träd utanför Focushuset i Göteborg – platsen där NMR:s demonstration hamnade i dödläge. "På denna plats stoppades nazisterna från att marschera på våra gator" står det på det på minnesmärket. – Det känns som att det finns ett före och ett efter den 30 september, säger upphovsmakaren.

Upphovsmakaren till minnesmärket är medlem i nätverket "Clowner mot Nazister" och där kallas han för Clown X. Hen kommer att kallas för det även i den här texten då hen vill vara anonym. Clown X demonstrerade mot Nordiska motståndsrörelsen, NMR, den 30 september tillsammans med andra personer i nätverket. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Dagarna efter demonstrationen hade vi känslan av att det var något stort som hände den dagen. Det känns som att det finns ett före och efter den 30 september, säger Clown X. 

För Clown X är den dagen något som vi borde minnas, men minnesmärket är även ett sätt att säga tack.

– Jag kände en enorm tacksamhet till de fredliga motdemonstranterna och till polisen som gjorde en suverän insats. Skylten är riktad till de personerna. De mörka krafterna utmanade ljuset och ljuset stod fast och segrade. Det är viktigt att komma ihåg, säger Clown X.

För att skapa minnesverket använde sig Clown X av en träbit som hen hittade i en byggcontainer. Hen sågade ut ett hjärta, målade det rött och skrev:

"På denna plats stoppades nazisterna från att marschera på våra gator
Göteborg 30/9
Tack!" 

Minnesmärket plockades ner 

Han lånade en lastpall av Focushuset och hängde upp hjärtat på ett träd utanför. Valet av plats var inte en slump.

– Det var under trädet på den gräsplätten som NMR blev ihopträngda av polisen efter att de hade attackerat journalister. Och det var efter att de hade passerat trädet som de skulle svänga vänster till bokmässan, men blev hindrade, säger Clown X. 

Minnesmärket fick hänga kvar i två dagar. Sedan plockades det ner, av okänd anledning och av okänd person. Så Clown X skapade ett nytt som hen hängde upp i samma träd under söndagen. I skrivande stund ska det fortfarande finnas kvar, men Clown X förväntar sig att det kommer att tas bort igen. 

– Jag kommer att hänga upp den så många gånger som det behövs. Det är ingen belastning. Tvärtom. Det ger mig energi varje gång jag får möjlighet att göra en ny skylt. Dessutom har skylten och märket inget värde i sig. Det är en symbol för det som hände. Det går inte att förstöra, säger Clown X. 

Vill att kommunen ska skapa liknande 

Bilder på minnesmärket har spridits i sociala medier och har fått både negativa och positiva kommentarer. Enligt Clown X har det även diskuterats nya idéer i kommentarsfälten. 

– Vi pratar om att skriva ihop ett medborgarförslag till kommunen om att Göteborg stad ska tillverka ett liknande minnesmärke i området vid Focushuset. Det tycker jag är en jättebra idé, jag hade själv börjat tänka i de banorna, säger Clown X. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.