Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ministrarna till attack mot SD Göteborg: "Brist på respekt"

GP:s avslöjande om SD Göteborgs nytillsatta grupp som ska jaga och bestraffa anonyma tipsare får flera ministrar att gå i taket. – Det är ytterst olämpligt att politiker visar sådan brist på respekt, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Jag har läst GP:s rapportering. Det är häpnadsväckande. Det är ytterst olämpligt att politiker visar sådan brist på respekt för demokratins principer och den fria journalistikens roll, säger Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP).

Som GP avslöjat har SD Göteborg nyligen tillsatt en särskild grupp som ska jaga och bestraffa anonyma SD-källor som riktat kritik mot partiet i artiklar i Göteborgs-Posten. 

Regeringen kritiserar SD Göteborg

Ett beslut som nu som lett till reaktioner ända upp på regeringsnivå.

"SD-topparnas vurm för yttrandefrihet förefaller vara ganska selektiv" kommenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) GP:s avslöjande på Twitter.

– Att som politiker uppmana att efterforska källor är ytterst problematiskt. Vi verkar i ett demokratiskt system och måste bära djupa principer för att försvara demokrati. Inte minst alla människors möjlighet att informera journalister, säger Alice Bah Kuhnke.

M: "Under all kritik"

En annan som riktar stark kritik mot SD Göteborgs agerande är Jonas Ransgård, kommunalråd och gruppledare för Moderaterna i Göteborg.

– Det är under all kritik. Det är klart att man som politiker kan bli upprörd om en politisk fråga man jobbat med länge läcker ut till media. Men här handlar det inte om politik, utan om hur man hanterat partiets pengar. Då måste man kunna bli granskad och rätta till felen snarare än att jaga kritiker, säger Jonas Ransgård.

Hårda ord kommer även från Liberalerna.

– Genom det här agerandet bevisar man ännu en gång att man inte är ett parti som värnar yttrandefrihet, meddelarskydd och media. Det är något vi märkt även i fullmäktige där partiet har en obehaglig jargong, säger Helene Odenjung, gruppledare för Liberalerna i Göteborg.

Ann-Sofie Hermansson (S): "Klart man kan bli irriterad ibland"

En annan som reagerar är kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

– Media har i uppgift att granska makten. Och visst, som enskild politiker kan man bli irriterad ibland. Men man går inte efter källorna på det här sättet som SD gör. Det är en läxa vi etablerade partier redan fått göra, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hur skulle man agera inom ditt parti?

– Det är klart att även vi lyckas bättre och sämre ibland. Men utgångspunkten ska vara att snarare lyfta den kritik som kommit och ha en diskussion utifrån det. Man kan inte börja jaga vem källan är. Börjar man göra det är man ute på ett sluttande plan, säger Ann-Sofie Hermansson.

GP har utan resultat sökt Lars Hansson (SD) som tidigare avböjt att kommentera.
GP har vid 16 tillfällen och i två dagars tid sökt SD:s partiledning i Stockholm som vid varje tillfälle lovat att återkomma med en kommentar. Ingen har återkommit.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.