Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbildningsminister Anna Ekström reagerar starkt över Jensens införande av klädkod för sina elever. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Ministerns ilska mot Göteborgsskolan

GP:s rapportering om att grundskolan Jensens infört klädkod har rört upp starka känslor.
Senast i raden: utbildningsminister Anna Ekström (s).
– Då har man missat att skolan faktiskt är ett sätt att hålla ihop Sverige, säger hon till DN.

Som GP kunnat rapportera om i veckan har eleverna på Jensens grundskolor fått en klädkod att anpassa sig till.

Bland annat uppmanas eleverna att klä sig propert och inte använda mjukisbyxor och vad skolan kallar ”becknarväska”, annat ord för midjeväska.

"Jensen är inte för alla, men delar man vår uppfattning om vad som är viktigt, då trivs man i regel mycket bra här”, skrev rektorn för Jensens grundskola i Göteborg, Sebastian Nyrén Vanneryr, i ett mejl till vårdnadshavare och elever tidigare i september.

Nu har frågan kommit upp på statsrådsnivå.

Anna Ekströms ilska mot skolans klädkod

Utbildningsminister Anna Ekström (s) är inte imponerad av Jensens metoder och rektorns formuleringar.

– Vi har ett tillsynssystem för svensk skola. Men det vilar också ett tungt ansvar på alla som fått samhällets förtroende att driva skola i Sverige. I det ansvaret ingår att välkomna alla elever, och att inte bete sig på ett sådant sätt att vissa inte känner sig välkomna, säger Anna Ekström till DN.

Hon fortsätter:

– Om vi börjar få skolor i Sverige där barn med viss klädsel, viss bakgrund eller som bor i vissa stadsdelar inte känner sig välkomna, då har man missat att skolan faktiskt är ett sätt att hålla ihop Sverige. Att träffas och bli vänner.

GP har vid upprepade tillfällen sökt Sebastian Nyrén Vanneryr, rektor för Jensens grundskola i Göteborg, som hänvisar till Jensens grundskolechef Mats Rosén.

GP söker Mats Rosén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.