Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ministern: "Hoppas på en torr sommar"

Hoppas på en torr sommar, lyder ett av jordbruksminister Eskil Erlandssons råd till de snigeldrabbade bönderna i Horred.
- Det är upp till myndigheterna att lyfta frågan. Jag får inte gå in med pekpinnar, det vore ministerstyre, säger Eskil Erlandsson. Men visst känner jag till problematiken. Den tar jag på största allvar.
Hjälper att lämna hög stubb
Till GP hänvisar jordbruksministern upprepade gånger till tre konkreta råd:
- För det första finns det kemikalier som klarar sniglarna, enligt de rapporter jag har fått. Det är upp till den enskilde att överväga att använda dem. Det andra rådet är att lämna hög stubb på åkrarna och det tredje är helt enkelt att hoppas på en torr sommar, för det lär minska sniglarnas reproduktion.
Kemikalieinspektionen har en central roll, anser Eskil Erlandsson, som diskuterat mördarsnigelfrågan med miljöminister Andreas Carlgren. Kemikalieinspektionen godkänner bekämpningsmedel och har nu fått extra pengar för att kunna genomföra snabbare tester av de ansökningar som kommer till myndigheten.
Pengar ska fördelas
- Dessutom har jordbruksforskningen fått ett stort antal pengar att fördela genom forskningsrådet Formas. Men det är inte min sak att fördela pengarna.
Nu hoppas Eskil Erlandsson att man finner ett sätt att minska populationen av mördarsniglar.
- En debatt tar inte kål på sniglarna. Det är bekämpningsmedel och andra åtgärder som behövs.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.