Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ministern hämtade tips i Angered

– När tjejerna har fått jobb, då kan killarna också få det. Den idén skickar nio-åriga Ina Helgudottir till jämställdhetsminister Åsa Regnér, att ha med på nästa veckas EU-toppmöte.

Onsdagen ägnade ministern åt förmöte inför kommande veckas toppmöte om EU:s sociala dimension. Hon avslutade dagen med ett medborgardialog-möte i Angered, för att få folkliga svar på frågan hur jämställdhet bidrar till schyssta jobb.

Drygt 60 personer fanns på plats i Blå Ställets kafé. Nio-åriga Ina hade kommit dit med sin mamma, Helga Valdemarsdottir, stridbar ordförande i Angered boxing club. Med dem var också 13-åriga granntjejen Jasmin:

– Jag är intresserad av varför killar får mera respekt och mera i lön än tjejer. Det var därför Helga frågade om jag ville följa med, sa Jasmin.

Generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten på plats

Förutom Åsa Regnér var hennes estländske kollega Jevgeni Ossinovski och den nyutnämnda generaldirektören för Jämställdhetsmyndigheten, Lena Ag, på plats.

– Jag har aldrig förstått varför alla myndigheter ska ligga i innerstan eller i Stockholm. Det blir jättekul att få komma till Angered. Vi kommer att sitta här runt hörnet, sa Lena Ag.

Efter trions relativt korta inledning av mötet, blev det medborgarnas. På varje bord fanns post-it-lappar och pennor och högen med tipslappar till EU-mötet blev stor.

Medan lapparna samlades in försäkrade minister Regnér att hon ska göra vad hon kan för att ta med sig mötesdeltagarnas synpunkter till toppmötet.

De ämnen som luftades efter att deltagarna skrivit ned sina tips, var dock snarare av den typen att de lämpade sig bättre för Regnér att presentera för Stefan Löfven vid morgondagens regeringssammanträde.

"Hemvårdsbidraget en kvinnofälla"

Vasvija Licina-Mgdic, socialsekreterare i Angered, ansåg att hemvårdsbidraget är en kvinnofälla.

– Många invandrarkvinnor kommer inte in i yrkesutbildning eftersom de för 3500 kronor i månaden tar hand om sina sjuka män eller barn. Hemvårdsbidraget måste avskaffas, sa hon.

Linda Karlsson, en av flera rullstolsburna mötesdeltagare, uppmärksammade den pågående neddragningen av den personliga assistansen i LSS-lagen.

– Blir man av med assistansen kan man inte delta i ett jämställt samhälle. Utan assistans kan jag inte vara en jämlik medborgare, sa Linda Karlsson.

På detta svarade Åsa Regnér:

– Jag förstår det.

  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.