Ministern fortsätter äta svenska räkor

ANNONS
|

- Det gör jag eftersom WWF:s rödlistning inte handlar om bestånden av räkor utan om bättre fångstredskap och kontroller, säger han.

Landsbygdsministern bevistade på måndagen ett seminarium i Göteborg om fiskets och havets betydelse för Västkustkommunerna.

Självklart kom räkorna på tapeten. WWF:s rödlistning av våra räkor har kallats ett dråpslag mot yrkesfiskarna, mot våra västkustska räkfrossartraditioner och mot Göteborgs varumärke.

Så drastiskt är det inte, menar Eskil Erlandsson.

- Men det är en varningsklocka för fisket och det är klart att det är ett trovärdighetsproblem för branschen, säger han.

I grunden handlar det om att de små räkorna, liksom mindre fiskar som blir bifångst vid annat fiske,kastas döende tillbaks i havet.

ANNONS

Det är ett stort slöseri med havets resurser och inom EU råder så kallat utkastningsförbud.

Vad Sverige nu måste göra är att skärpa kontrollerna och använda mer selektiva redskap som är utformade för att fånga just det man vill ha.

Det kan handla om att öka nätens maskstorlek så att småfisk kan simma igenom.

- I årets budget har regeringen anslagit 38 miljoner kronor för att utveckla bättre selektiva redskap. Den 15 februari ska vi precisera vart pengarna ska gå, säger landsbygdsministern.

- Vi ska också se över våra kontroller. Vi håller på att utforma en ny fiskelag som förhoppningsvis är klar att presentera i mitten av mars.

Men det största ansvaret vilar på yrkesfiskarna, på att de skaffar och använder selektiva redskap och på så vis får den miljöcertifiering som kan få rödlistningen att tas bort, menar Eskil Erlandsson.

- Ett miljömässigt hållbart fiske ligger i allas intresse. Utan bestånd har vi inget fiske eller biologisk mångfald. Och det vill vi ju alla ha.

På frågan om vad han vill ge för råd till rådvilla konsumenter svarar han:

- Var och en ska ju göra som de själva vill, men man ska veta att det inte handlar om att räkan är hotad eller att vi nått någon farlig biologisk gräns.

ANNONS

- Hade det varit fallet hade vi fått kraftigt minskade fiskekvoter. Det har vi inte fått. Kvoterna har sänkts runt 10 procent i hela EU i år. Sverige som enskilt land har inte fått större sänkning, säger landsbygdsministern och tillägger:

- Jag avråder inte från att äta svenska räkor.

ANNONS