Mindre vagnar en bra väg in i branschen

ANNONS
|

Trion Alexander Rutgersson, Alexander Andersson och Carl Norrman driver sedan tidigare Two buns & meat, en food truck som serverar dagsgjorda burgare. Senaste tillskottet i familjen är en Piaggio Ape – en mopedbil.

- Först ville ingen köra den, men nu slåss vi istället om det. Vi ska se till så att man mår bra av den här lilla kärran, berättar Alexander Rutgersson.

Läs också:Nu kommer båtar och mopeder med maten

- Den är inte godkänd för att man ska sitta två i den, men vi åkte en liten runda på Avenyn för att visa upp bilen och då var vi två. Vi hoppades på att få lite goa skratt och det fick vi, säger Carl Norrman.

ANNONS

75 000 kronor fick trion betala för mopedbilen, vilket är en liten kostnad, mot vad resten av verksamheten har kostat.

- Ett kylskåp i trucken kostar som hela den här bilen, så matvagnen kostar mer i omsättning. Men om man jämför med restaurang eller café så är det ju väldigt mycket billigare, berättar Carl Norrman.

Mopeden säljer just nu raw juice och fungerar som ett komplement till den matvagn trion redan jobbar på.

- Vi ville hitta något som kompletterade den andra bilen, vi har till exempel sålt lemonad till hamburgarna från kärran. Sedan med en moped blir det ju väldigt lätt att ställa om vad man säljer. Om juice inte fungerar – då gör vi något annat, säger Alexander Andersson.

Killarna har redan planer på att utveckla försäljningen från mopeden, som till exempel de nyinköpta crepejärnen.

- Sedan är också tanken att vi ska servera stans goaste mackor i den här, de ska vara så goda att det finns inte. Vi vill slå de befintliga krogarna på fingrarna, säger Rutgersson.

Den gemensamma drömmen är att öppna en restaurang, men vagnarna har fungerat som en start in i branschen.

- Det har alltid funnits en dröm om att få öppna en restaurang. Det var ju tanken från början egentligen, vi skaffade inte en food truck för att ha bara en food truck, utan att det var målet att bli större, berättar Andersson.

ANNONS

Sarah Högnedahl driver Allt e' Eko. Från en cykelkärra säljer hon smoothie gjorda av bara frukt. Hon har till skillnad från killarna detta som en hobby.

- Jag går ju inte riktigt runt, men jag ser det här just nu som en hobby och för att prova på. Jag trodde nog att jag skulle sälja mycket mer och att det skulle gå mycket bättre än vad det har gjort.

Cykeln Sarah kör omkring på har hon inrett med bland annat frigolit. I den stora lådan framför styret sitter två backar fyllda med is, där smoothisen står redo att drickas.

- Den här cykeln kostade 17 000 och går på el, med ett batteri på pakethållaren. Först var jag inne på om jag skulle ha en cykel som drevs av solceller, men man får börja någonstans.

Hon fortsätter:

- Jag var i kontakt med företagslotsen på Business region Göteborg och då pratade vi om att jag kanske borde börja med cykel. Det är väldigt smart egentligen – skulle det börja regna nu så slår jag bara igen luckan och cyklar hem, inga konstigheter.

Allt som hon säljer är ekologiskt, till och med muggen är komposterbar och gjord av majs. Men att starta en verksamhet som Sarahs är inte så lätt som man kanske kan tro.

ANNONS

- Jag har gått en starta eget-kurs i Länsmansgården och jag har även tagit en bokföringskurs. Det är ju inte bara att ställa sig och sälja, man ska ha olika skatteregister till exempel. När man summerar det såhär så har jag lagt ner väldigt många timmar på det här.

ANNONS