Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

"Mina barn frågade vad som brann"

Chock, ilska och en känsla av uppgivenhet. Så beskriver frölundaborna sina känslor morgonen efter att flera bilar brann under måndagskvällen. På parkeringen vid Frölunda torg står flera utbrända bilar, många av dem har nästan inget kvar på insidan.
– Det är så fegt, säger Nuno Mendonca vars mammas bil blivit utbränd.

Det är tidig tisdag morgon. Regnet har börjat öka i kraft och än är det tomt på parkeringen vid Frölunda Torg. Med tiden börjar dock allt fler att passera förbi bilarna, vissa tar bilder, de som kan hämtar ut registreringspapper för försäkringen och vissa, som Nuno Mendonca , försöker bara förstå vad som har hänt.

– Jag är chockad ledsen och förbannad. Detta är så onödigt, säger Nuno Mendonca som står bredvid hans mammas utbrända bil vi Frölunda Torgs parkering. Han är en av flera som påverkats av gårdagens händelser då ett 80-tal bilar brändes i regionen.

Det var vid niotiden på måndagskvällen som de första larmen om bilbränderna kom in till polisen. Flera boende runt torget berättar för GP att de hörde smällar från parkeringsplatsen. Nuno Mendonca som bor vid parkeringen berättar hur han hörde knallar som han först trodde var skottlossningar.

– Det lät som att det kom från parkeringen och jag visste att bilen stod där så jag ringde polisen som sa att jag inte skulle gå ut, så jag väntade tills idag. Jag ringde min mamma som bara storgrät, säger Nuno Mendonca och orden fastnar i halsen på honom.

LÄS MER: De tre anhållna är tidigare dömda

"Det här är så fegt"

Under kvällen stod det klart att det rörde sig om bilbränder på flera olika håll, bland annat Hjällbo, Gårdsten och Trollhättan, men hårdast drabbat blev Frölunda torg där ett trettiotal bilar blev utbrända och ytterligare ett trettiotal blev skadade av elden. En av de bilarna som fick störst skador vid Frölunda torg var Nuno Mendoncas mammas bil.

– Man har hört om det här förutom, men man var inte drabbad själv. Det är förstå då man verkligen förstår hur jävla onödigt det här är. Så här gör man bara inte, det är så fegt, säger han.

Kari Haukkala bor i lägenheterna bredvid parkeringen och såg bränderna under måndagskvällen.

– Första smällen kom nio, säger han. När jag tittade ut genom fönstret så såg jag att det brann. Det började lite, men blev mer och mer.

Kari Haukkala har bott i Frölunda sedan 2010 och berättar att han tidigare brukade parkera bilen där men slutat med det nu.

– Det känns som att det här händer ofta nu, men det var så nära nu. Det här blir så dyrt för dem som fått sina bilar brända, självrisken kostar så mycket, säger han.

LÄS MER: Stefan Löfven nattvandrade i Tynnered

"Det bor barnfamiljer här"

Att bilar brann på flera platser runtom i regionen ger polisen motiv att tro att aktionerna är koordinerade. Vittnen har sett maskerade ungdomar som sprungit från platsen och på tisdagsförmiddagen bekräftade polisen att man pratat med några av föräldrarna till de misstänkta ungdomarna. Varför de har gjort detta är dock oklart.

– Man undrar ju om de tänkte på träden som står här runtom. De hade kunnat fattat eld och sen är det inte långt till bostadshusen här. Det är ju barnfamiljer som bor där, säger en man som står och tittar på bilarna. Han vill vara anonym, men har svårt att förstå motivet bakom bränderna.

– Om det är så att det är en aktion mot etablissemanget så är det ju felriktat, säger han. Det här är människor som inte har råd att köpa en ny bil och som kämpar med ekonomin, fortsätter han och går vidare.

I en butik en bit ifrån parkeringen arbetar en man, som även han vill vara anonym. Han berättar att han pratar om detta med kunderna, men känner mest uppgivenhet.

– Det känns bara blasé, säger han. Förr blev man chockad, men numera rycker man bara på axlarna och tänker ”Jaha, nu har det hänt igen”. Man undrar var föräldrarna är, säger han.

Kvar på parkeringen står Nuno Mendoca. Precis som flera andra bilar på platsen är däcken på hans bil nersmälta, lacken borta och rutorna krossade. När det blåser känner man lukten av aska.

– Vi måste börja fixa med det här med försäkring nu, men vad gör vi fram till dess att det löst sig? Vi behöver verkligen en bil i familjen, så är det bara. Men jag vet inte riktigt hur man går vidare från det här. Vem kommer ens att städa upp det här, frågar Nuno Mendonca och pekar ut mot bilen och askan som ligger under.

LÄS MER: Larm om flera bilbränder i Göteborg

"Det är ju så jättetråkigt"

Lawin Hussein som bor i Hjällbo, där bilar också brann under måndagskvällen. Han såg de förödande bränderna hemifrån och tvingades ljuga inför sina barn för att inte skrämma upp dem.

– Mina barn frågade vad som brann och jag fick ljuga och säga 'Det är bara några som grillar'.

Nu, dagen efter, står han vid sin blå Toyota där lacken har smält av värmen från de brinnande bilarna.

Han berättar att en annan boende i området försökt ta fast en av dem som tänt på, men att denne då blivit hotad med ett pistolliknande föremål. Enligt den personen ska förövarna ha varit väldigt unga.

Cecilia Brotén är sjuksköterska och jobbar med avancerad hemsjukvård. Hon hade parkerat för att gå hem till en patient i området när hon såg förödelsen.

– Det är ju så jättetråkigt och det känns så hemskt onödigt, säger hon.

LÄS MER: Misstänkt för bilbränderna gripen i Turkiet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.