Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sophie Ternheim är marknads- och pressansvarig på Hjärnfonden. Hon hon hennes kollegor blev överväldigade av den rekordstora gåvan till Alzheimerforskningen.  Bild: Lars Nybom, Matt York
Sophie Ternheim är marknads- och pressansvarig på Hjärnfonden. Hon hon hennes kollegor blev överväldigade av den rekordstora gåvan till Alzheimerforskningen. Bild: Lars Nybom, Matt York

Miljoner till Göteborgsforskare från anonymt rekordtestamente

Hjärnfonden har mottagit en rekordstor donation som kommer fördelas till flera Alzheimerforskare. Pengarna kommer från en kvinna vars föräldrar båda drabbats av sjukdomen. En av mottagarna är Kaj Blennow från Göteborgs universitet.
– Pengar till hjärnforskning är ett ovanligt fint sätt att ge på, säger han.

En anonym person har testamenterat 70 miljoner kronor till den ideella organisationen Hjärnfonden. Pengarna är öronmärkta till forskning om Alzheimer.

Det är den enskilt största donationen Hjärnfonden någonsin tagit emot, och sannolikt också den största någonsin riktad till specifikt Alzheimerforskning.

– Vi har hört oss för med kollegor i branschen och det är ingen som kan kännas vid det. Jag kan helt klart säga att det är en exceptionellt stor gåva i alla fall, säger Sophie Ternheim, marknads- och pressansvarig på Hjärnfonden.

LÄS MER: Starka känslor när Alzheimers drabbade familjen

"Ger oss arbetsro"

20 miljoner av testamentet kan alla forskare som fokuserar på Alzheimers sjukdom ansöka om vid Hjärnfondens årliga utdelning. Övriga 50 kommer gå till sex olika forskningsprojekt om Alzheimer. Ett av dem leds av Kaj Blennow, professor i klinisk neurokemi vid Göteborgs universitet.

− Vi är oerhört tacksamma för pengarna från Hjärnfonden. De ger oss arbetsro. Dessutom är ju pengar till hjärnforskning ett ovanligt fint sätt att ge på, eftersom det kan hjälpa så många andra människor, säger han i ett pressmeddelande.

Så här beskriver Hjärnfonden Kaj Blennows forskning:

"Han leder en forskargrupp som arbetar med att utveckla metoder för att följa sjukdomsmekanismerna vid Alzheimers sjukdom via tester i blod och andra kroppsvätskor. Många äldre patienter kan ha flera sjukliga tillstånd samtidigt som samverkar i hjärnan. Forskargruppen kartlägger hur långt sjukdomen har gått, hur den kommer att utveckla sig och vad som egentligen beror på annat."

Enligt pressmeddelandet är ett viktigt mål med Kaj Blennows och hans grupps forskning att fokusera på rätt patienter.

– I dag vet vi att 20 procent av dem som fått diagnosen senare visar sig ha något annat än Alzheimers sjukdom. Ett annat mål är att få fram billiga och bra tester som kan användas i vården så att man ska upptäcka sjukdomen tidigt, säger Kaj Blennow.

LÄS MER: Teater och korsord kan minska risken för demens

Föräldrar drabbade

Personen som testamenterade pengarna till Hjärnfonden var en kvinna från en mellansvensk stad vars båda föräldrar drabbats av Alzheimer, berättar Sophie Ternheim.

– Hon var väldigt nära sina föräldrar och var ett stort stöd för dem under deras sjukdom.

Kvinnan hade dock inte haft någon kontakt med Hjärnfonden innan sin död, utan det var hennes väninna som kontaktade Hjärnfonden och berättade om testamentet.

Därefter kontaktade Hjärnfonden den aktuella begravningsbyrån för att få saken verifierad.

– Vi var överväldigade. Det betyder ju så enormt mycket. Vi vet att Alzheimersforskning är avgörande för så många eftersom det är en stor folksjukdom, i Sverige är cirka 100 000 personer drabbade och sedan har vi alla anhöriga, säger Sophie Ternheim från Hjärnfonden.

LÄS MER: Viktigt att anhöriga till demenssjuka får hämta kraft

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.