Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/12

Miljardärens lyxyacht vid Nya Varvet

Tidigt på Midsommarafton lade yachten Talitha, tillhörande en amerikansk miljardärsfamilj, till i hamnen vid Nya Varvet i Göteborg. – Hon är riktigt speciell, säger Peter Kjellin, skeppsmäklaren vid T R Shipping.

Det var vid niotiden på morgonen som yachten lade till och det dröjde inte länge innan det trillade in mejl från läsare som informerade om den ovanliga besökaren. Även för icke-båtintresserade är hon en imponerande syn med sina 80 meter och klassiska utformning. På insidan finner man sex lyxigt inredda kabiner med plats för 12 gäster, en hiss, jacuzzi och en öppen spis. Att chartra henne kostar runt 400 000 euro i veckan. 

– Det är en superyacht. Hon är byggd 1929 men har genomgått en topprenovering invändigt och utvändigt. Det är jätteovanligt att hitta en så pass gammal yacht i så fint skick, säger Peter Kjellin. 

Talitha byggdes av Krupp Germaniawerft i Kiel, då kallad för Reveler. Under andra världskriget tjänstgjorde hon som USS Beaumont, ett namn hon behöll fram till 1947 när hon köptes av ägaren till varuhuskedjan Woolworth. Andra som ägt henne är grekiske affärsmannen Marias Embiricos som behöll henne i 26 år och australiske filmproducenten Robert Stigwood.

 

Ägs av miljardärssläkt

Numera ägs hon av familjen Getty. Efternamnet förknippas idag med enorma bildbyrån Gettys Images som startats av Mark Getty, barnbarn till oljemagnaten John Paul Getty, en av de första dollarmiljardärerna. 

Det var Mark Gettys pappa Sir Paul Getty köpte henne och 1993 inledde en totalrenovering. Hon döptes till Talitha efter hans andra fru, skådespelerskan Talitha Pol, som dog av en överdos 1971. Parets levde ett jetsetliv och umgicks med kända skådespelare och artister, som till exempel Mick Jagger. 

Enligt rykten ska Steven Spielberg ha varit intresserad av att köpa yachten Talitha då han vid flera tillfällen har setts ombord på yachten. 

Det ska dock, enligt skeppsmäklaren Peter Kjellin inte finnas några celebriteter ombord på Talitha nu. 

– Det är bara besättningen som har stannat till här på väg till nästa destination, säger han. 

Yachten Talitha kommer att ligga i Göteborg fram till mitten av nästa vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.