Miljörörelse stoppade trafiken i Göteborg

Genom att slå sig ner mitt i en korsning stoppade miljörörelsen Extinction Rebellion trafiken i centrala Göteborg under onsdagen. Polisen fick föra bort ett 20-tal demonstranter som inte ville flytta på sig självmant.
– Vi känner oss tvungna att störa ordningen, säger Emelie Ribeiro, engagerad i Extinction Rebellion.

ANNONS
|

Efter tidigare aktioner i både London och Stockholm hade turen den här gången kommit till Göteborg. Mitt under onsdagens eftermiddagsrusning stoppade ett 50-tal personer från miljörörelsen Extinction Rebellion trafiken i korsningen Avenyn och Parkgatan.

Syftet med blockade var att få Göteborg stad att utlysa ett klimatnödläge, enligt det Göteborgsförslag som tidigare lämnats till politikerna i staden. På en månad har förslaget fått närmare 1 300 röster.

– Vi tycker att klimatkrisen måste erkännas fullt ut och vi tror inte att ett riktigt omställningsarbete kan komma till skott om vi inte utlyser ett klimatnödläge, säger Emelie Ribeiro, som är engagerad i Extinction Rebellion och var en av personerna på plats.

ANNONS

LÄS MER:Stort stöd för att utlysa klimatnödläge i Göteborg

Blandade reaktioner från åskådare

"Vad vill vi ha? Klimatnödläge! När vill vi ha det? Nu!", skanderade folksamlingen som hade slagit sig ner på körbanan till tonerna av en trumma.

Thomas Månsson, som satt i en av bilarna som blev stoppade, kände sig inte bekymrad över blockaden.

– Jag anser att man måste vara ute i god tid när man ger sig ut i trafiken. Det här är en bra grej, för någon måste börja att ta ansvar för klimatet, säger han.

Men alla reaktioner lät inte så.

– Jag känner mig kluven, folk blir förbannade. Folk visar i alla fall att de är så pass engagerade. Jag vet att klimatfrågan är fruktansvärt viktig, men folk läser ju på själva, säger en åskådare.

Några åskådare lite längre bort tyckte att det hela var slöseri med polisens resurser.

– Jag skäms över det här, alla bidrar ju med vad de kan när det gäller klimatet. Det här är fel väg att gå. Men jag tror att vi kommer få se mer av sådant här, säger en kvinna.

Riktar sig till politiker

Extinction Rebellion riktar sig enbart till de politiska makthavarna med tre krav. Förutom att ett nationellt klimatnödläge ska utlysas kräver gruppen att Sverige ska vara fossilfritt 2025 och att regeringen inför en medborgarförsamling som ska fungera som en rådgivande instans när beslut som rör klimatet ska fattas.

ANNONS

LÄS MER:Extinction rebellion – en radikal miljörörelse på frammarsch i Göteborg

Trots att blockaden framförallt påverkar privatpersoner förklarar Emelie Ribeiro blockaden som nödvändig för att få politikers uppmärksamhet.

– Vi känner oss tvungna att störa ordningen, det gör vi exempelvis genom en blockad. Annars fortgår business as usual och det leder till vård undergång. Vi beklagar att detta går ut över enskilda bilister, det är inte mot dem. Men vi känner oss tvungna att använda civil olydnad, självklart i kombination med icke-våld, för att sätta press på politiker, säger hon.

Emelie Ribeiro är engagerad i Extinction Rebellion. Hon förstår att bilisterna kan bli upprörda över blockaden, men att det är tvungna att genomföra aktionen för att sätta press på politiker.
Emelie Ribeiro är engagerad i Extinction Rebellion. Hon förstår att bilisterna kan bli upprörda över blockaden, men att det är tvungna att genomföra aktionen för att sätta press på politiker. Bild: ANDERS YLANDER

Av polis på plats fick gruppen tillstånd att genomföra sin blockad och stoppa trafiken i tio minuter. Men trots det satt många av demonstranterna kvar i korsningen längre än så. Polisen beslutade då att plocka bort personerna från platsen.

– Om man inte lämnar platsen gör man sig skyldig till brott. Polisen kommer, en i taget på ett lugnt och fint sätt, att förflytta de människor som sitter här. Några kommer att bli lagförda, berättade Fredrik Dahlgren, ansvarig över dialogpolisen i region väst.

Vissa personer reste sig upp och gick med självmant, medan andra fick släpas i väg längs asfalten.

Tänker på sina barnbarn

En av personerna som valde att sitta kvar trots polisens order var Ann-Kristine. Hon berättar att hon respekterar polisen, men att hon i det här fallet ser förbi konsekvenserna för det egna jaget. I stället tänker hon på framtiden för sina barnbarn.

ANNONS

– Vi har bara en jord, politikerna måste inse att de måste göra något nu. Det är för mycket snack och för lite verkstad, säger hon.

När demonstranterna vägrade flytta på sig kallades fler poliser till platsen. De fick sedan plockas bort från korsningen en och en. Vissa gick med självmant, medan vissa fick släpas efter gatan.
När demonstranterna vägrade flytta på sig kallades fler poliser till platsen. De fick sedan plockas bort från korsningen en och en. Vissa gick med självmant, medan vissa fick släpas efter gatan. Bild: ANDERS YLANDER

Trots att personer fick flyttas bort av polis var stämningen god. Både polis och aktivisterna var överens om att inget våld skulle förekomma.

– Från arrangörens sida har man varit noga med att informera oss om att det är en icke-våldsam aktion, säger Fredrik Dahlgren.

Efter ungefär en timme hade den sista demonstranten flyttats från platsen och trafiken hade åter släppts på. Enligt polisen misstänks ungefär 20 personer för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Trots det beskriver Emelie Ribeiro det hela som en lyckad aktion.

– Det känns bra, säger hon.

ANNONS