Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bergsjöbon Yusuf Tohow tar plats i regionfullmäktige för Miljöpartiet. Bild: Said Muuse Shire
Bergsjöbon Yusuf Tohow tar plats i regionfullmäktige för Miljöpartiet. Bild: Said Muuse Shire

Miljöpartister kryssar sig in i regionen

Två miljöpartister och en centerpartist kryssar sig in i regionfullmäktige. Därmed knuffar de ut politiker som de egna partierna valt.
Samtidigt röstas uppstickarpartiet Demokraterna in i regionen.

Efter tekniska problem har så valresultatet för regionfullmäktige slagits fast.

S, M, MP och L backar. C, KD, V och SD går framåt. Det nya partiet Demokraterna når 3,4 procent och kniper fem mandat. Det nuvarande grönblå styret förlorar sin majoritet.

Miljöpartiet, som har styrt tillsammans med Alliansen under mandatperioden, är nästan halverat och får sju av fullmäktiges 149 mandat, efter att ha tappat sex mandat. Därmed är det extra hård konkurrens om partiets få platser som ska fördelas på regionens fem valkretsar.

Efter mängder av personkryss går två av stolarna till personer som har stått långt ned på MP:s listor. För att komma in på personliga röster krävs minst fem procent av partiets röster.

LÄS MER: Se hela listan på regionpolitikerna

De två miljöpartisterna når över sex procent och blir nu ledamöter i regionfullmäktige:

* Yusuf Tohow, 36 år, från Bergsjön, stod på plats 13 på Miljöpartiets lista till regionfullmäktige i distriktet Göteborgs kommun.

* Khaliif Mahamuud, 40 år, egenföretagare från Trollhättan, stod på plats 17 på partiets lista i valkretsen Västra Götalands län norra.

Vill korta vårdköer

Yusuf Tohow har varit medlem i MP i 15 år och är ersättare i nämnden för intraservice i Göteborg.

– Jag är väldigt glad och ser fram emot att jobba tillsammans med resten av den gröna gruppen kommande mandatperiod för en bättre sjukvård. Jag brinner för psykiatrin och för kortare vårdköer, skriver han i ett mejl till GP.

Han berättar att han inte har bedrivit en särskilt aktiv personvalskampanj, utan att många verkar ha pratat om honom och valt att rösta på MP.

– Jag har bott i Hjällbo och Bergsjön länge och känner väldigt många här i stan. Tillsammans med Miljöpartiet har jag kampanjat utanför våra moskéer.

Yusuf Tohow gick till val på driva frågor som att BUP ska kunna ta emot fler ungdomar, rusta upp järnvägsnätet, öka tillgängligheten till sjukvården utan att den skall kosta mer, gröna jobb och småföretagande, entreprenörskap, hålla nere biljettpriserna i kollektivtrafiken, att fritidskortet ska gälla upp till 26 år och att folkhögskolor och att yrkesskolor ska erbjuda fler utbildningar anpassade efter de yrken som efterfrågas.

– Jag har mina kompetenser inom hälso- och sjukvårdspolitik och har jobbat inom det sedan början av 00-talet. Hälso- och sjukvårdsfrågor ligger mig varmt och hjärtat.

Om han får önska tar han plats för MP i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhus.

Khallif Mahamuud från Trollhättan kniper Miljöpartiets enda mandat för Fyrbodal. I dag har han uppdrag i miljönämnden i Trollhättan.

Centerpartisten Frida Nilsson, 34-årig lantbruksföretagare från Lidköping, är den tredje personen att kryssas in i regionfullmäktige. Hon stod trea på listan i den östra kretsen, men genom 5,9 procent personröster kniper hon en av partiets två stolar. Hon är ledamot i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, miljö- och klimatutskottet och kretsstyrelsen.

Oklart läge

Trots att Alliansen och Miljöpartiet förlorar sin majoritet i fullmäktige har Moderaternas regionråd Johnny Magnusson sagt till GP att han ser ett fortsatt grönblått styre framför sig.

Socialdemokraterna är, trots att de backar, fortfarande regionens största parti med 27 procent. Därför menar oppositionsrådet Håkan Linnarsson (S) att S bör vara det parti som söker lösning för att styra regionen.

Så blev resultatet i regionfullmäktige (2014 års resultat i parentes):

Moderaterna: 18,6 procent (21,7 procent) 28 mandat (33)

Centerpartiet: 7,6 procent (6,2 procent) 12 mandat (10)

Liberalerna: 6,9 procent (7,1 procent) 10 mandat (11)

Kristdemokraterna: 7,6 procent (5,7 procent) 11 mandat (9)

Socialdemokraterna 27 procent (30,1 procent) 41 mandat, (46)

Vänsterpartiet 9,6 procent (8,3 procent), 15 mandat (13)

Miljöpartiet 4,6 procent (8,4 procent), 7 mandat (13)

Sverigedemokraterna 12,8 procent (9,3 procent), 20 mandat, (14)

D: 3,44 procent, 5 mandat

Valdeltagande: 83,61 procent (+1,54)

Källa: Valmyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.