Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Strax innan klockan 19 kunde fotbollsfans på Gamla Ullevi skymta planet med den efterföljande banderollen
Strax innan klockan 19 kunde fotbollsfans på Gamla Ullevi skymta planet med den efterföljande banderollen "Rösta på Miljöpartiet". Bild: Love Hansen Siilin

Miljöpartietreklam flögs över Göteborg

På tisdagskvällen kunde folk se ett flygplan cirkulera runt över staden. Efter flygplanet vajade en banderoll med budskapet: "Rösta på Miljöpartiet", men partiet själva uppger att de inte beställt någon flygannons.
– Det känns obehagligt, säger partiets valsamordnare Max Reijer.

Strax innan matchstarten klockan 19 kunde åskådarna på fotbollsderbyt mellan Öis och Gais på Gamla Ullevi se ett flygplan passera arenan.

Med sig hade planet en banderoll med texten "Rösta på Miljöpartiet". För ett parti som den senaste mandatperioden drivit frågan om flygskatt, och i denna valrörelse tagit fram förslag som man hoppas kunna minska utsläppen, kan tanken om att beställa en flygannons te sig ganska märklig.

När GP når Max Reijer, Miljöpartiets valsamordnare i Göteborg, förnekar han att partiet skulle stå bakom annonsen.

– Nej, det är absolut ingenting som Miljöpartiet finansierat eller ligger bakom, säger han.

Han berättar att man ser allvarligt på det inträffade.

– Första reaktionen var väl att man skrattade åt det, att det var lite roligt att någon skojade med oss. Men nu när man börjar fundera på det och att folk lägger upp det på Facebook och Twitter för att misskreditera oss, så börjar man känna att det är ganska obehagligt.

Oklart vem som ligger bakom

Max har ingen teori om vem eller vilka som kan ligga bakom annonsen.

– Jag försöker smälta det här lite grann. Sedan får vi se om det är någon som vill skämta med oss, eller om det är någon typ av fulspel eller fulkampanj.

Som miljöpartist ser han det som onödigt att försöka skapa opinion på det här sättet.

– Man får ju lov att ha vilka politiska budskap som helst man vill. Men att påskina att det är något som Miljöpartiet ligger bakom är ju naturligtvis över alla gränser, och dessutom är det ju ett ytterst dåligt sätt att bedriva kampanj eftersom det är klimatskadligt, säger Max Reijer.

Vem eller vilka som ligger bakom flygannons är som sagt ännu oklart. Hur länge flygplanet varit uppe i luften vem man inte heller.

Under kvällen publicerade Miljöpartiet i Kungsbacka ett inlägg på Facebook där man dementerade att man legat bakom annonsen, detta efter att människor i området hört av sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.