Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiet vill se till att fler ska välja cykeln. Nu vill partiet skjuta till pengar för ett antal olika åtgärder. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Miljöpartiet vill se till att fler ska välja cykeln. Nu vill partiet skjuta till pengar för ett antal olika åtgärder. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Miljöpartiet vill skynda på cykelbro över älven

MP satsar på cykling, V vill skjuta till pengar till äldreomsorg och välfärdslokaler och Fi vill utveckla medborgarinflytandet. Det är några av delarna i det rödgrönrosa budgeten som presenteras nästa vecka.

Miljöpartiet vill satsa miljonbelopp på cykling i Göteborg. Det handlar om att tillsätta tjänster på trafikkontoret som arbetar med frågorna, förbättra vinterväghållningen för cykelbanor och tredubbla summan som går till underhåll av cykelinfrastruktur. Det innebär 30 miljoner istället för 10, pengar som ska tas från gatuunderhåll.

Karin Pleijel, oppositionsråd för Miljöpartiet. Bild: Per Wahlberg
Karin Pleijel, oppositionsråd för Miljöpartiet. Bild: Per Wahlberg

– Det är en väldigt viktig satsning för klimatet, för att få en bra miljö i staden och för folkhälsan. Det är en win-win-win-situation om man lyckas få fler att cykla, säger Karin Pleijel, oppositionsråd för Miljöpartiet.

LÄS MER: Fem platser där en ny gång- och cykelbro över älven kan hamna

GP har tidigare skrivit om de tidiga planer som finns på en ny gång- och cykelbro över Göta älv. För ungefär ett år sedan arbetade trafikkontoret med att titta på vilka dragningar av bron som skulle kunna bli aktuella. Den bron vill Miljöpartiet nu prioritera. Bygget bör börja redan 2023, vilket är flera år tidigare än vad som tidigare har nämnts. Bron skulle stå helt klar 2025. Genom att se till att bron blir klar tidigare kommer också kostnaderna att komma tidigare. Totalt handlar det om en kostnad på runt en halv miljard.

– Älven är en barriär för cyklister och en gång- och cykelbro är inte en jätteinvestering. Samtidigt finns det konflikter med till exempel sjöfarten men vi måste fortsätta att jobba med att cyklarna ska kunna komma över älven, säger Karin Pleijel.

Pengar till välfärdens lokaler

För Vänsterpartiets del är fokus på äldreomsorg och att skjuta till resurser till lokalnämnden. Totalt 225 miljoner ska säkerställa kvaliteten för stadens skolor, förskolor och äldreboenden, enligt oppositionsrådet Daniel Bernmar.

– Vi tror att det är helt avgörande att man satsar de här pengarna. Det är en växande kommun med stora behov i välfärden och då behöver vi ha lokaler som fungerar.

Daniel Bernmar, oppositionsråd för Vänsterpartiet. Bild: Robin Aron
Daniel Bernmar, oppositionsråd för Vänsterpartiet. Bild: Robin Aron

Daniel Bernmar tar också upp situationen med Gårdstensskolan, som GP tidigare skrivit om. Det finns inte pengar i kassan för att riva byggnaden. I väntan på att nya resurser skjuts till står skolan tom och övergiven. Vänsterpartiet vill också öka investeringsutrymmet och satsa 19 miljarder på välfärdens lokaler under perioden 2020 – 2023. Det är runt tio miljarder mer än vad som satsades under föregående planperiod, 2016 – 2019.

– Det viktigaste är välfärden. De borgerliga partierna pratar hela tiden om kommunens kärnverksamhet men i verkligheten satsar de inte på kärnverksamheten. Man satsar inte på lokaler, tvärtom har man tvingat på lokalnämnden ett besparingsprogram som äventyrar både inne- och utemiljö för kommunens anställda, barn och äldre.

LÄS MER: Staden har inte råd att riva Gårdstensskolan

Vänsterpartiet vill också att 65 extra miljoner läggs på kommunens äldreomsorg. Förhoppningen är att de pengarna ska omsättas i anställningar och få fler undersköterskor och annan personal inom äldreomsorgen.

– Vi vill få fler undersköterskor och omsorgshandledare för att starta upp det arbetet vi inledde förra mandatperioden men som borgarna sänkte. I dag ser vi en ond spiral med besparingar och nedskärningar i hemtjänsten.

Ny medborgarbudget

Det tredje partiet i den rödgrönrösa partigruppen är Feministiskt initativ. Partiet gruppledare i kommunfullmäktige, Stina Svensson, vill utveckla demokratifrågorna i kommunen. Det ska ske genom en satsning på tio miljoner.

Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige. Bild: Stefan Berg
Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ i kommunfullmäktige. Bild: Stefan Berg

– Det som vi tycker är väldigt viktigt i den här budgeten är helt nya förslag om att utveckla närdemokratin och inflytandet för medborgarna i Göteborg. Vi står inför en möjlig nedläggning av stadsdelsnämnderna och redan idag upplevs avståndet mellan medborgare och politiker som för stort.

En del av de tio miljonerna ska gå till en medborgarbudget där medborgare kan lägga förslag för omröstning. De mest populära förslagen kan sedan finansieras genom medborgarbudgeten. Dessutom vill Fi utveckla Göteborgsförslaget och göra det lättare att följa förslagens gång genom stadens olika instanser.

– Det är viktigt att poängtera att inte bara resursstarka grupper ska höras. Vi vill också ha insatser riktade mot grupper som annars inte kommer till tals.

LÄS MER: Så vill alliansen göra innerstaden mer levande

Nästa års budget ska klubbas i november av kommunfullmäktige. Allianspartierna har tidigare släppt delar av sin budget. Den släpps i sin helhet på fredag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.