Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Miljöpartiet vill ge Älvstranden ett helt annat uppdrag

Gör om Älvstranden utveckling AB till en renodlad markägare och flytta alla andra funktioner från bolaget. Det föreslår Miljöpartiet. Flera andra partier är inne på samma spår – nu direkt eller på sikt.

Göteborgs stads oförmåga att komma fram med stadsbyggnadsprojekt har länge varit ett bekymmer. En snårig organisation, där flera nämnder och kommunala bolag sitter på var sitt håll och sysslar med likartade uppdrag har pekats ut som ett av problemen.

Under förra mandatperioden togs ett förslag till en omorganisation av stadens facknämnder fram, men det röstades ned eftersom bara Miljöpartiet ville genomföra det.

Parallella processer ett problem

Nu lägger partiet fram ett nytt förslag för att minska byråkratin på stadsplaneringsområdet: Miljöpartiet vill att Älvstranden utveckling AB – som i dag är ett stort bolag med 90 anställda – övergår till att bli en ren markägare och att alla andra arbetsuppgifter flyttas till kommunala nämnder.

– Vi har för många parallella processer när det gäller stadsplanering. Mycket tid går åt för samordning, det uppstår fel och det blir konflikter mellan olika bolag och nämnder, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Demokraternas kommunalråd Martin Wannholt tycker att förslaget MP lyfter är bra och konstaterar att det är identiskt med de tankar som finns med i Demokraternas budget.

– Det är flera stora stadsutvecklingsprojekt i centrala staden vars ekonomi havererat: Frihamnen, Skeppsbron och nu också den nya halvön i Masthuggsplanen. Och mellan den senare och Skeppsbron står dessutom ett uttjänt fossilt värmeverk och rostar sönder, säger han.

Wannholt vill se ett omtag

Hans slutsats är att det nu måste till ett omtag för hela södra älvstranden – men inom stadens ordinarie förvaltningsstruktur.

Socialdemokraternas kommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka håller med om att det finns skäl att titta på Älvstranden utveckling AB, men hon vill skjuta det arbetet ett par år fram i tiden. Tills efter det att avvecklingen av stadsdelsnämnderna är avklarad.

– Älvstranden är i grunden ett avvecklingsbolag. Det var aldrig tänkt att det skulle svälla och bli en så stor parallell organisation. De har 90 anställda i dag, så det är ju en jätteorganisation.

Ser du också att Älvstrandens framtida roll är som markägare?

– Ja, det skulle jag säga. Absolut. Vi är i en situation där vi har knappa resurser och måste effektivisera. Då kan vi inte ha en massa parallella organisationer som sysslar med liknande saker.

Vill inte underkänna bolaget

Hur tycker du att bolaget lyckats med sitt uppdrag?

– Jag skulle inte peka på Älvstranden som ett bekymmer, men jag ser definitivt ett bekymmer med hur Göteborgs kommun skött sin exploateringsekonomi och hur vi låtit stora projekt fara iväg. Men det är inte en kritik mot Älvstranden, det är fler som bär ansvaret, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Inte heller Karin Pleijel tycker att det är hur bolaget lyckats med sitt uppdrag som är grundproblemet.

– I det här fallet tittar vi mer på det strukturella, att det är en parallellstruktur. Vi behöver bygga snabbare och effektivare än vi gör i dag och då ska vi ha en organisation som underlättar för det, inte en organisation som försvårar och blir som en stoppkloss.

Helene Odenjung, kommunalråd (L), säger att Liberalerna var kritiskt till att bolaget bildades en gång i tiden, just på grund av att det skulle skapa ett dubbelkommando – och att den kritiken kvarstår.

– Men hur och när det ska lösas vet jag inte, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vill inte föregripa diskussionen om Älvstrandens framtid, utan säger att det är en frågan som kommer att diskuteras inom ramen för den nämndöversyn som är tänkt att inledas hösten 2022.

LÄS MER: Stuprörsorganisationen ett problem – som kvarstår

LÄS MER: Notan för nya utredningar om Skeppsbron: 60 miljoner kronor

LÄS MER: Frihamnen skulle lösa stadens alla problem – därför sprack planerna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.