Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sprickan mellan Henrik Munck och övriga miljöpartister i Göteborg, däribland Ulf Kamne, blir allt djupare.  Bild: Anders Ylander och Thomas Johansson
Sprickan mellan Henrik Munck och övriga miljöpartister i Göteborg, däribland Ulf Kamne, blir allt djupare. Bild: Anders Ylander och Thomas Johansson

Miljöpartiet petar Munck i trafikfrågor

Sprickan mellan Henrik Munck och övriga miljöpartister i Göteborg blir allt djupare. Under måndagen meddelade partiet att han inte längre är deras ansvarige för trafikfrågor. Men Munck tycker fortfarande inte att han fått ett tydligt svar på hur han har brutit mot partilinjen.

Sedan Henrik Muncks debattartikel om Västlänken i slutet av januari har relationen mellan honom och hans partikamrater gradvis försämrats. Under söndagen meddelade MP:s samlade kommunfullmäktigeledamöter att de inte längre har förtroende för honom samtidigt som de uppmanade honom att lämna sina politiska uppdrag.

LÄS ÄVEN: Debatt: "Västlänken blir en halvmesyr om vi inte agerar nu"

Under måndagen skickade de även ut ett pressmeddelande där de ytterligare markerar avstånd till Munck. De skriver att de har utsett Derya Tumayer som ny ansvarig för trafikfrågor inom partiet.

"Efter Henrik Muncks offentliga uttalanden i trafikfrågor har kommunfullmäktigegruppen beslutat att utse en ny ansvarig för trafikfrågor i kommunfullmäktige eftersom gruppen inte har förtroende för att Henrik driver Miljöpartiets linje i dessa frågor", skriver de.

LÄS ÄVEN: MP uppmanar Munck att lämna sina uppdrag

Munck: "En demokratifråga"

Vidare preciserar de anledningen till att de inte längre har förtroende för Munck – de menar bland annat att han inte har försökt driva frågor internt i styrelsen, i budgetarbetet eller "på något annat sätt försökt få partiet med sig" utan att han "istället har kört ett eget spel i media som en del av en personkampanj".

Det är emellertid inte en beskrivning som Munck själv håller med om.

– Det stämmer väldigt dåligt. Situationen i trafiknämnden har varit uppe löpande i KF-gruppen. Sammantaget är min bild att det här inte har gått rätt till. Om man ska göra sig av med politiker får man lägga fram konkret vad han eller hon har gjort och ge personen möjlighet att bemöta det, säger han.

Han anser vidare att frågan är större än att bara handla om trafik.

– Det är en demokratifråga om vilket politiskt klimat vi vill ha i Göteborg. Jag tror att det är negativt för Göteborgs utveckling om vi inte ens klarar av att diskutera olika perspektiv i frågor.

Vad händer för dig nu?

– Det är alldeles för tidigt för att dra några slutsatser. Det viktiga nu är att Miljöpartiet konkret redogör vad de menar när de säger att jag avviker.

Kamne: "Han sänker partiet"

Ulf Kamne menar å sin sida att anledningen bakom deras beslut är väldigt tydlig.

– Någonstans är det såhär: det är obegripligt att skriva fem debattartiklar utan att se att de inte är i konflikt med partilinjen. Han sänker partiet och dess åsikter.

Han menar vidare att den kritik som Munck framfört om att det behövs ytterligare investeringar i samband med Västlänken inte är någonting nytt.

– Det är en mainstreamuppfattning bland politiker, den syns i tryckta broschyrer och vi driver även frågan mot regeringen. Det som är problemet är att han säger att Västlänken blir meningslös utan investeringarna. Det stämmer inte. Om man läser utredningarna ser man att flaskhalsen är Göteborg central, inte Göteborg-Borås. Men man kan inte villkora investeringar till Borås. Han fastnar i det resonemanget. Om han inte kan se det själv är det problematiskt, säger Ulf Kamne som menar att det inte handlar om att man inte får säga eller tycka olika saker:

– Det handlar om att MP:s väljare har rätt att vänta sig att den som företräder MP också ska driva MP:s politik. Det är kärnan.

Utöver kommunfullmäktige sitter Henrik Munck i dag i trafiknämnden och SDN Västra Göteborg, där han är ordförande. Eftersom han är vald på posterna kan partiet inte avsätta honom, bara uppmana honom att lämna. Trots att Henrik Munck inte har lämnat Miljöpartiet betraktar Ulf Kamne honom som en politisk vilje.

– I formell mening är han inte utesluten ur partiet, men i praktisk mening ingår han inte i MP:s grupp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.