Miljöförvaltningen reagerar: Stora brister hos studentlägenheter

Dålig ventilation, smältande handdukstorkar och fukt- och mögelskador. Urban Cribs containerhem för studenter på Lindholmen har visat sig ha stora brister. – Man kan inte bo så här, säger Yaran Ahmad, 24.

ANNONS
|

De ser ut som små boxar staplade ovanpå varandra. Fem våningar med långsmala, grå containerhem. Korrugerade plåtväggar och stora, öppna fönster i båda ändar. Utifrån ser det modernt och spännande ut. Inuti, en annan historia.

Under måndagen genomförde Miljöförvaltningen en inspektion av fastighetenefter flera anmälningar från de boende. Man fann stora brister.

– Vi har kommit fram till att det finns allvarliga brister och risk för människors hälsa. Ventilationen fungerar inte och vi har hittat fuktskador på golvet i sex av åtta lägenheter. I vissa lägenheter är vattentemperaturen så låg att det finns risk för Legionella, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på förvaltningen.

ANNONS

Gick i konkurs

Redan innan det var dags för inflytt i modulhusen började problemen. De studenter som skulle flytta in i september fick under sommaren veta att en leverantör gått i konkurs och att inflyttningen sköts upp. Först en och en halv månad efter det ursprungliga datumet fick de första studenterna flytta in. Det var då mardrömmen började.

Yaran Ahmad studerar på ett masterprogram och var en av de första som flyttade in.

– Det var mycket som var ofärdigt. Ytterdörrar och portlås var inte klara och vattenberedarna var sönder. Det tog över en månad att få nya. När de kom var de lika dåliga som de gamla, säger han.

Luktar illa

Sedan dess har problemen avlöst varandra. Vissa dagar luktar det avlopp i hela lägenheten. Andra dagar fungerar inte Internet. Lister släpper från väggar och dörrar går i baklås. Dessutom saknar lägenheterna ordentlig tilluft, och när det är varmt utomhus gör fukten att vattenångan lägger sig på fönstren och rinner ned på golvet.

– Många av oss har mögel- och fuktskador på golven. Hyresvärden säger att det inte är mögel, men det är stora märken på golvet, det syns ordentligt, säger Yaran Ahmad.

Bildas pölar på golvet

Han drar undan en gardin och pekar på golvet intill balkongdörren. Bambuträet är mörkt av missfärgning och små grå fläckar har trängt upp genom plankorna. Flera av de boende har upplevt samma sak.

ANNONS

– Det är så mycket kondens på rutorna att det är pölar på golvet när man vaknar på morgonen. Dessutom läckte vattenberedaren ned i skafferiet så att allt blev blött och förstört. Jag fick slänga en massa mat, berättar en anonym student.

Hos många av de boende har de plattor som täcker insidan av containern släppt och rört sig ut från väggen. I en lägenhet smälte handdukstorken. Flera studenter vittnar om dålig studiemiljö, att de blir trötta och får ont i huvudet av att vistas i bostaden länge.

Kallas för "all inclusive"

Redan innan inflyttning kritiserades Urban Cribs för de höga hyrorna – mellan 5 000 och 6 000 kronor i månaden för en containeretta på 26 kvadrat. Priset rättfärdigades med att lägenheterna var "all inclusive" med värme, el och bredband. Men varken varmvattnet eller bredbandet fungerar felfritt. Varje lägenhet har en varmvattenberedare med 30 liter. Det är inte tillräckligt för att hantera sin hygien, enligt Miljöförvaltningen.

– Du kan glömma att duscha och diska efter varandra, du måste vänta i minst en timme. Det är inte värt den här grova hyran. Det är dyrt och ingenting funkar. Man känner sig utnyttjad, säger Yaran Ahmad.

Nu kommer Miljöförvaltningen att ställa krav på att bristerna åtgärdas. Inom kort kommer man dessutom fatta ett beslut angående ett möjligt vite.

ANNONS

– Lagen säger att vi måste skydda människors hälsa och vi kommer inte blunda för det här. Jag tror att det blir ett föreläggande med vite, men det är för tidigt att säga en summa, säger miljöinspektör Yusra Moshtat.

Ser inga valmöjligheter

Några studenter har redan valt att flytta. Bland de som bor kvar är känslorna inför framtiden blandade. Någon menar att boendet har blivit bättre, att det värsta verkar vara över. En annan har vant sig, "blivit avtrubbad". Flera konstaterar att man som student inte har så många val. Yaran Ahmad hoppas på att kunna flytta snart.

– Jag vill jättegärna flytta, men de vet ju att man inte har något val. Jag är inte från Göteborg, så det är lite av en utsatt situation. Man får ta det man får. Men planen är att bo kvar max fram till sommaren. Det här är inte ett hem.

FAKTA: Urban Cribs

De 156 mobila bostadsmodulerna står på Campus Lindholmen och är uppdelade i två kvarter; Lärdomsgatan 9 och 11. Det ena kvarteret stod klart för inflytt i oktober, det andra i december. Båda kvarteren skulle enligt den ursprungliga planen ha varit klara i mitten av september. Urban Cribs menar att förseningen berodde på rederiet Hanjins konkurs i september.

Det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling AB äger och hyr ut marken för containrarna, som är ritade i Sverige men byggda i Kina. Urban Cribs och Framtidens Boende AB står som ägare. Eftersom modulerna är byggda med så kallat tillfälligt bygglov får de bara stå på samma plats i 15 år, sedan måste de rivas eller flyttas. Bostäderna annonseras via Boplats Göteborg.

Flera av de boende har anmält Urban Cribs till Hyresgästföreningen och Miljöförvaltningen. Till Miljöförvaltningen har elva ärenden kommit in. Det handlar framför allt om fukt, mögel, vatten och ventilation.

ANNONS