Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöförvaltningen avråder från bad efter stort utsläpp av vad man misstänker är någon typ av vegetabilisk olja. Bild: Siri Engström
Miljöförvaltningen avråder från bad efter stort utsläpp av vad man misstänker är någon typ av vegetabilisk olja. Bild: Siri Engström

Miljöförvaltningen avråder från bad efter utsläpp

Miljöförvaltningens avrådan från bad på fem olika badplatser i Göteborg kvarstår. På torsdagen finns ännu ingen klar analys av vilken olja det handlar om eller var det kommer ifrån.

I nuläget avråder Göteborg Stad människor från att bada på följande badplatser: Näset, Hovåsbadet, Askimsviken, Marholmen samt Smithska udden.

Enligt miljöförvaltningen består utsläppet av någon form av vegetabilisk olja och det ska troligtvis inte vara farligt för människor eller djur. För säkerhets skulle avråder Göteborgs Stad ändå från att ta ett dopp på någon av de aktuella platserna.

Oljeutsläppet kommer från ett utsläpp från stora ån i Sisjön och ett saneringsarbete har påbörjats där. Men varifrån, själva källan till utsläppet, är fortfarande okänd och analys av vilken slags olja det handlar om är ännu inte klar.

Utsläppet anmäldes av badgäster på Näset i Frölunda redan under tisdagen. Myndigheten var då ovetandes om utsläppets omfattning.

Vad man misstänker är någon typ av vegetabilisk olja har läkt ut från en okänd källa någonstans vid industriområdet i Sisjön.

– Vi har sanerat på området vid Sisjöns men vi misstänker att de kraftiga regnet de senaste dagarna har transporterat vattnet vidare och ut i havet, säger Gunnar Edlund, enhetschef på miljöförvaltningen, till GP på onsdagen.

Hittats på flera områden

Räddningstjänsten beskriver oljan som en tunn hinna som flyter på vattnet och badgäster har uppgett att de känner sig kladdiga när de kommit ur vattnet vid Näsets badplats.

– Vi kommer avråda från badning i de här områdena av försiktighetsåtgärd. Vi vet ännu inte hur stor spridning utsläppet har fått men det har rapporterats att ha setts så långt ut som till Donsö, säger Gunnar Edlund.

Vinden kan enligt Edlund vara en av anledningarna till utsläppets spridning.

Oljan kan bli svår att komma åt

Förutom att fortsätta arbetet med att lokalisera källan har saneringsarbeten påbörjats på vissa ställen.

– Oljan samlas mot bryggor och annat så där det är sörjigt och där det är större mängder kan vi suga upp det men det blir en värdering från ställe till ställe. Det som gått ut i havet blir svårt att komma åt, säger han.

Innan man kan klarlägga vad utsläppet är för något blir det också svårt att lägga upp en plan för saneringen.

– Det viktigaste för oss är nu att hitta källan till spridningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.