Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöaktivister stoppade trafiken i centrala Göteborg

Två miljöaktivister stoppade trafiken på Västra Hamngatan och Mariagatan vid klockan 12.00 på lördagen, för att demonstrera mot att klimatarbetet går för långsamt.

Det var två klimataktivister från Extinction Rebellion i Göteborg som satte sig ner mitt på Västra Hamngatan och Mariagatan för att protestera mot, vad gruppen anser, politikernas långsamma klimatarbete.

Aktionerna skapade snabbt bilköer.

– Vi har fått in två larm om trafikstörande händelser här vid 12-tiden. En kvinna ska ha satt sig på Mariagatan och blockerar trafiken, det är någon form av klimatprotest. Och det är ytterligare en person som satt sig vid ett övergångsställe på Västra Hamngatan. Polis är på väg till båda platserna, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Aktionen skedde inte bara i Göteborg, utan Extinction Rebellion-medlemmar satte sig också ner på centrala gator i Stockholm, Malmö och Uppsala, i en koordinerad protest mot politikernas klimatarbete.

Helena Frankmar, som satte sig ner på Mariagatan, säger i ett uttalande:

- Jag vill väcka mina medmänniskors medvetande om klimatkrisen. Om alla i djupet av sin själ verkligen förstår vart vi är på väg kan vi få till en förändring, säger hon.

Vid 12.30-tiden avslutades aktionerna, efter att polisen kommit till plats och pratat med demonstranterna, och trafiken började rulla som vanligt igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.