Militärövning i Göteborgs skärgård

Sjöminor, stridsbåtar, granatkastare och tunga kulsprutor. Det smäller precis överallt när fienden siktas på svenskt territorium. GP tog rygg på Amfibieregementets skarpa övning i Göteborgs skärgård.
– Det är i den kustnära miljön vi ska fungera och vara som bäst, säger överste Patrik Gardesten, amfibieregementets chef.

ANNONS
|

– Det kommer ”bralla på” rätt ordentligt från både höger och vänster. Observation rakt framåt!

Överstelöjtnant Andreas Holmberg skickar ut en sista uppmaning till åskådarna.

Och så smäller det.

Längst ute på Rävholmens västra spets pyr krutröken från bekämpningskompaniets kulsprutor. Ljudet av granatkastare som fyras av varvas med det täta smattrandet från det tunga artilleriet.

Fienden har observerats på svenskt vatten och nu är det upp till den svenska militären att hindra dem från att ta sig i land.

Det hade kunnat vara på allvar. Men så är det inte riktigt i dag.

”Oerhört viktig verksamhet”

Amfibieregementets övning på Rävholmen, mellan Styrsö och Vrångö i Göteborgs södra skärgård, ska efterlikna verkligheten så mycket som möjligt. Förbandet verkar som Försvarsmaktens främsta resurs i försvaret av kustnära skärgårdsområden, hamnar och farleder.

ANNONS

– Det är i den här kustnära miljön vi ska fungera och vara som bäst.

Överste Patrik Gardesten är chef över amfibieregementet med bas i Berga söder om Stockholm.

– För mig och för min personal är det en oerhört viktig verksamhet vi genomfört i dag. Vi har över 400 medarbetare här på västkusten och det vi gör i dag med stark ammunition är att vi stärker förtroendet för våra vapensystem och även visar för oss själva att vi behärskar den här typen av verksamhet, säger Gardesten.

Göteborg kan få nytt amfibieregemente

Ett hundratal militärer i olika grader finns på plats för att bevittna övningen. En av dem är Elsa Wiklund. Till vardags är hon anställd som skolinformatör på Försvarsmakten där hon besöker högstadium och gymnasieskolor för att informera om allmän värnplikt och Försvarsmaktens arbete.

– Jag har lärt mig massvis i dag. Jag hade ingen koll på amfibieregementet över huvud taget innan, men jag har fått ett bra grepp om vilka de är och vad de jobbar med.

Amfibieregementets övning går i fyra steg.

Ett bälte med sjöminor har lagts ut i sundet. Därpå tar kulspruteskyttet och granatkastandet vid. Från den östra sidan av ön anländer två stridsbåtar och i land kliver en pluton för att säkra mark.

ANNONS

– Det gäller att kolla i varenda klippskreva för att se om vi har skadade personer. Vi följer Genèvekonventionerna till punkt och pricka och ska ta ansvar för alla sårade och skadade, även från den andra sidan, säger överstelöjtnant Andreas Holmberg.

Fram till 2005 fanns ett amfibieregemente även i Göteborg innan det lades ner. I fjol föreslog försvarsberedningen att Älvsborgs amfibieregemente på nytt skulle återupprättas, något som skulle innebära runt 400 heltidstjänster. Frågan ligger på den politiska dagordningen och för det krävs politisk enighet bland samtliga riksdagspartier.

Och att Göteborg är en strategiskt viktig plats sett ur försvarssynpunkt är knappast en underdrift.

– Göteborg med dess hamnar och västkusten med den geografin är helt avgörande för både Sverige och regionen. Den är avgörande för vår förnödenhetsförsörjning, den är avgörande för vår export och ekonomi, vilket vi inte ska glömma, säger Patrik Gardesten.

Till slut kommer övningens finalsteg. Från 19 meters djup ute i sundet detoneras en 450 kilo tung mina.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS